Tech

Kozmikus fekete özvegyet figyeltek meg galaxisunkban

Különleges objektumra bukkantak a Tejútrendszerben – írja a ScienceAlert. A felfedezésről beszámoló tanulmány alapján az égitest csillagászati szempontból nagyon közel, 3-4 ezer fényévre fekszik.

Kevin Burdge, a Massachusettsi Műszaki Intézet (MIT) munkatársa és kollégái egy kozmikus fekete özvegyet találhattak.

Az objektum egy gyorsan forgó maradványcsillag, egy úgynevezett pulzár. Az égitest szép lassan felemészti a mellette található csillagot.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A hasonló pulzárok ritkák, eddig csak nagyjából egy tucat példát fedeztek fel. A most leírt, ZTF J1406+1222 jelű objektum az egyik legextrémebb ilyen típusú égitest, a fekete özvegy és prédája 62 percenként kerülik meg egymást. A rendszerhez egy harmadik, távol keringő csillag is tartozik, amely nagyjából 12 ezer év alatt tesz meg egy kört. Hasonló hármas rendszert még nem láttak a szakértők. A különleges pulzárt úgy észlelték, hogy csillagát látható fényben vizsgálták.

A pulzárok általában hamar elpusztulnak, mert nagyon nagy mennyiségű energiát bocsátanak ki magukból. Ha viszont egy csillag a közelükbe kerül, anyagot szívhatnak el tőle, így jutva utánpótláshoz. Burdge szerint az ilyen rendszereket fekete özvegynek hívják, utalva arra, ahogy a pókok elfogyasztják párjukat.

A ZTF J1406+1222 esetében nem minden adat van összhangban azzal, amit egy fekete özvegytől elvárnának a kutatók. Az objektum természetének alaposabb megismeréséhez további vizsgálatokra lesz szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik