Tech

Hatalmas rengéseket észleltek a Marson

Missziója két legnagyobb és legtávolabbi marsrengését detektálta a NASA InSight leszállóegysége a vörös bolygón – írja a Space.com. A lander 2018 novemberében érte el a felszínt, fedélzetén a valaha tervezett legérzékenyebb szeizmométer utazik. Megérkezése óta a berendezés több marsrengést is észlelt.

Anna Horleston, a Bristoli Egyetem szeizmológusa és a felfedezésről beszámoló tanulmány egyik szerzője szerint ezek voltak az eddigi legtávolabbi és legerősebb események, amelyeket eddig megmértek. A szakértő kiemelte, az S1000a jelű rengés időtartama és spektruma is példátlan volt.

A másik, S0976a esemény 4,2-es erősségű volt, és 2021. augusztus 25-én történt. Forrása a 4 ezer kilométer hosszú Valles Marineris nevű kanyonrendszerben feküdt, a formáció az InSighthoz viszonyítva a bolygó túlsó oldalán található. Korábban űrszondák megfigyelték már a Valles Marinerisben a szeizmikus aktivitás nyomait, például földcsuszamlásokat, de a 2021-es volt az első rengés, amelyet helyben detektáltak.

Az S1000a nem sokkal később, 2021. szeptember 18-án zajlott, és valamivel gyengébb, 4-1-es volt. Azt egyelőre nem tudni, hogy az esemény pontosan hol történt, de az biztos, hogy szintén a túlsó oldalon.

Az aktivitás 94 percen át tartott, ezzel ez minden idők leghosszabb dokumentált marsrengése.

Mindkét esemény a Mars úgynevezett árnyékzónájában zajlott, itt a szeizmográfok nem képesek közvetlenül vizsgálni a primer (P) és transzverzális (S) hullámokat – ez a rengések által keltett nyomáshullámok két fő típusa.

Artur Debat / Getty Images

A csapat ezért a PP és az SS hullámokra fókuszált, ezek a sima P és S hullámokkal ellentétben a felszínnél verődnek vissza, és nem állítja meg őket a bolygó magja. Ezek a hullámok sokat elárulnak a rengés függőleges és vízszintes terjedéséről. Az adatok alapján az S1000a egy sekély, a kéregből kiinduló eseményre hasonlított, az S0976a pedig azokra a rengésekre emlékeztetett, amelyeket az InSight korábban mintegy 50 kilométerrel a Cerberus Fossae nevű régió alatt észlelt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik