Tech

Újabb űrhajósokat juttatott a világűrbe Elon Musk vállalata

Négy űrhajóst indított a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) Elon Musk űripari vállalata, a SpaceX – írja az MTI. A szerdán felbocsátott űrhajón a NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) csapata utazik. Két nappal korábban a SpaceX egy magánmissziót fejezett be.

A legénység tagja Jessica Watkins, aki az első afroamerikai nő, aki hosszabb űrrepülésre készül.

A geológus azon személyek közé tartozik, akik a NASA szerint az Artemis-program keretében a Holdra szállhatnak majd.

A csapat további tagjai Bob Hines, akinek ez az első űrrepülése; Samantha Cristoforetti, az olasz légierő egykori vadászpilótája és az ESA egyetlen női űrhajósa; valamint az amerikai Kjell Lindgren mérnök, aki második útjára indult az ISS-re. Az asztronauták öt hónapot töltenek majd a Föld körül keringő laboratóriumban.

Az új legénység megérkezése után egy héttel a korábbi személyzet, a három amerikai és egy német űrhajós – Thomas Marshburn, Raja Chari és Kayla Barron, továbbá Matthias Maurer – visszatérnek a Földre a SpaceX űreszközével. Jelenleg három orosz is él az űrállomáson: Oleg Artyemjev, Gyenyisz Matvejev és Szergej Korszakov.

Paul Hennessy / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A SpaceX kapszulái teljesen automatizáltak, úgy tervezték őket, hogy a testméretek szélesebb skáláját tudják befogadni. Ez azért is fontos, mert a NASA és az ESA több női űrhajós utazását szorgalmazza. Bár afroamerikai nők jártak már az ISS-en a Space Shuttle korszakában, egyikük sem költözött be hosszabb időre.

Az űrállomáson a közelmúltban három ember vett részt magánúton, az érintettek fejenként 55 millió dollárt (mintegy 19 milliárd forintot) fizettek. Egy volt NASA-asztronauta kísérte őket, aki a repülést szervező, houstoni székhelyű Axiom Space alkalmazásában áll. „A Nemzetközi Űrállomás nem nyaralóhely, nem vidámpark. Ez egy nemzetközi laboratórium, és ők ezt a célt teljesen megértették és tiszteletben tartották” – mondta Zeb Scoville, a NASA repülési igazgatója.

A NASA a Boeing amerikai repülőgépgyártó céggel is szerződést kötött űrhajók készítésére. A vállalat a jövő hónapban újra megpróbálkozik azzal, hogy egy üres űrhajót juttasson az űrállomásra, miután két éve szoftveres és egyéb problémák meghiúsították az űreszköz tesztrepülését, tavaly nyáron pedig az újbóli próbát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik