Tech

Videón egy marsi napfogyatkozás

NASA / JPL-Caltech / ASU / MSSS / SSI
NASA / JPL-Caltech / ASU / MSSS / SSI

Napfogyatkozást örökített meg a NASA Perseverance marsjárója – írja az IFLScience. A videón az látható, ahogy a vörös bolygó Phobos nevű holdja kitakarja a napkorong egy részét.

A Mars felszínén dolgozó robotok már több napfogyatkozást is dokumentáltak, a Phobos mellett a másik, Deimos nevű hold is kialakíthat ilyen eseményt. A szakértők szerint a mostani a legjobban nagyított felvétel, amely egy, a Phobos okozta marsi napfogyatkozást ábrázol. Rachel Howson, a Malin Space Science Systems vállalat munkatársa számított a jó minőségre, de a végeredményt így is lenyűgözőnek találta.

Az esemény április 2-án, a rover 397. marsi napján, azaz solján történt.

A napfogyatkozás jóval gyorsabb volt, mint a földiek: csupán 40 másodpercig tartott.

A Föld Holdja 157-szer nagyobb a Phobosmál, a Deimos pedig még kisebb.

A furcsa formájú Phobos 22,2 kilométer átmérőjű, és az anyabolygójához legközelebb keringő hold a Naprendszerben – az objektum 9 ezer kilométerre fekszik a Marstól, és hétóránként kerüli meg azt. A kutatók arra gyanakodnak, hogy a Phobos a Deimosszal együtt egy nagyobb hold maradványa lehet. A számítások alapján a nagyobb hold néhány tízmillió év múlva a vörös bolygóba fog csapódni.

A Perseverance Mastcam-Z kamerája fejlettebb az előd, a Curiosity műszerénél. A napfilternek köszönhetően a berendezéssel jobban lehet zoomolni. A videón jól láthatóak a Phobos árnyékának részletei, de még napfoltok is megfigyelhetőek csillagunkon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik