Tech

Egy oxfordi kutató azt kéri, ne küldjünk üzenetet a földönkívülieknek

Az Oxfordi Egyetemhez tartozó Future of Humanity Institute (FHI) interdiszciplináris kutatóközpont egyik munkatársa szerint nem jó ötlet üzenetet küldeni a földönkívülieknek – írja az IFLScience. Jonathan Jiang, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa és kollégái április elején jelentették be, hogy a Beacon in the Galaxy (BITG) projekt keretében olyan kódolt rádiójeleket bocsátanának ki, amelyeket foghatnak a potenciális idegen civilizációk.

Jiangék a javaslatot bemutató tanulmányukban azt írták, matematikai és fizikai alapfogalmakat sugároznának, hogy megteremtsék a kommunikáció alapját. Ezt a földi élet biokémiai összetételére vonatkozó információk követnék, de a Naprendszer galaxisunkon belüli időbélyegzett helyzetét, illetve a Naprendszer és a földfelszín digitalizált térképét is megküldenék. Az üzenet az emberek digitalizált képeit is tartalmazná, és egy meghívást is sugároznának a lehetséges földönkívülieknek.

Dr. Anders Sandberg, a FHI szakértője szerint a BITG nem éppen jó ötlet.

Mint a kutató kiemelte, a földi történelemből tudjuk, hogy ha egy fejlett civilizáció találkozik egy egyszerűbb társadalommal, az utóbbira nézve ritkán végződik jól.

Sandberg szerint mindez kissé leegyszerűsített hozzáállás, de van okunk az aggodalomra.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Cixin Liu A sötét erdő című regényében egy, a Fermi-paradoxonnal kapcsolatos spekulációt is bemutat. Az elmélet alapján egyetlen, racionális döntéseket hozó fejlett faj is óriási pusztítást okozhat.

A regényben egy szociológus arra jut, hogy nem ismerhetjük az idegenek szándékait, akadhatnak köztük jóindulatúak, szép számmal lehetnek viszont veszélyesek is. Még ha egy fejlett civilizáció nem is ellenséges alapvetően, a korlátozott erőforrások miatt valószínűleg terjeszkedésre törekszik, ami növeli a konfliktusok valószínűségét. Éppen emiatt egy intelligens fajnak egyetlen választása marad, ha fenn akar maradni: ki kell irtania a lehetséges riválisokat.

A BITG csapata abban reménykedik, hogy aki képes fogni üzenetüket, nem lesz ellenséges. Érvelésük alapján a logika azt sugallja, hogy amennyiben egy faj képes a kozmikus kommunikációra, úgy magas szintű együttműködés jellemzi, emiatt pedig a béke és az összefogás jelentőségével is tisztában van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik