Tech

Űrkikötőt építenek a Shetland-szigeteken

Hamarosan megkezdődik a SaxaVord űrkikötő építése – írja a Space.com. A központot a Brit-szigetek legészakibb részén, a Shetland-szigeteken fogják létrehozni. Az űrkikötő a Lockeed Martin által vezetett Pathfinder Launch számára fog indító létesítményeket biztosítani, a projekt keretében CubeSat típusú műholdakat bocsátanak majd fel az amerikai ABL Space Systems rakétáival.

A SaxaVord kommunikációs csapata szerint az első feladat a helyi úthálózat fejlesztése lesz. Jelenleg is tárgyalnak a shetlandi önkormányzattal, hogy véglegesítsék a programot. Azt nem tudni, hogy az építkezés pontosan mikor kezdődhet, de a Pathfinder Launch a tervek alapján 2022 utolsó negyedévében indulhat.

James Warwick / Getty Images

A Shetland-szigetek Skóciától északra, a Feröer-szigetek és Norvégia között fekszik. A SaxaVord egy már működő radarállomás az egyik szigeten, Unston. Az űrkikötőt is itt akarják felépíteni, a létesítmény tervét február végén fogadta el a shetlandi önkormányzat, és skót kormánynak sem volt ellenvetése.

A komplexumból idővel más vállalatok rakétáit is felbocsátanák.

A cél az, hogy később évente 30 indítást tudjanak lebonyolítani.

Nem ez az egyetlen új űrkikötő az Egyesült Királyságban. Az Anglia délnyugati részén fekvő Cornwall megyében szintén fejlesztések zajlanak, innen előreláthatóan 2022 nyarán indítják majd el az első rakétát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik