Tech

Itt a lista, mely utángyártott mobiltöltők lehetnek életveszélyesek

Getty Images
Getty Images

A mobiltelefonok töltésére használható extra kiegészítpk piaca rendkívül sokszínű, de az elérhető modellek között szép számmal akadnak olyan példányok is, amelyek a csatlakoztatott eszközökre, sőt a felhasználóra is veszélyesek – írja a HWSW az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) laboratóriuma által kiadott dokumentumra hivatkozva.

A minisztérium idei ellenőrzése az USB csatlakozóval szerelt töltőkre irányult, és a szakemberek húszból tizenkettő akkumulátortöltőt találtak veszélyesnek.

Az ellenőrzésen kiszűrt termékek elégtelen szigetelésük miatt áramütést okozhatnak, azokat azonnal kivonják a forgalomból – közölte az ITM. A fentebb linkelt dokumentumban bárki ellenőrizheti, hogy vásárolt-e olyan terméket, amit az ellenőrzés veszélyesnek ítélt.

A tápegységekkel szembeni alapvető elvárás a táphálózati és a törpefeszültségű részek megfelelő elválasztása. A szigetelés villamos szilárdsága, folytonossága mellett kiemelt figyelmet érdemel az is, hogy a vezető részek egymástól biztonságos távolságban helyezkedjenek el.

A nem megfelelő szigetelés miatt a veszélyes táphálózati feszültség a törpefeszültségű részekre kerülhet, ekkor a töltővezeték végének vagy a töltött készüléknek a megérintése is áramütést okozhat. Ennek kockázatát minden esetben az elégtelen szigetelés okozta, egy esetben ezt még a csatlakozódugó előírtnál kisebb mérete is tetézte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik