Euronics
Tech

Így juthat kedvezőbb áron elektromos kerékpárhoz

A kerékpározással saját egészségünknek és a környezetünknek is jót teszünk, és nem utolsó sorban megspóroljuk a hosszú, dugóban eltöltött percek bosszúságát is. Ugyanakkor egy nagyvárosban vannak olyan távolságok, vagy éppen domborzati viszonyok – gondoljunk például a Budai-hegyekre – amelyek leküzdése komoly kihívást jelent kétkeréken.

Ezekben a helyzetekben segíthet egy elektromos kerékpár, amelyhez egy minisztériumi pályázat révén év végéig még kedvezőbb áron juthatunk hozzá. Az Euronics műszaki áruházlánc szakértői most összegyűjtötték a pályázáshoz szükséges legfontosabb tudnivalókat.

Kapcsolódó
Eljutottak a klímaválságig: nagy fordulatot hozhatnak Orbán tervei
Merész és világos célokat fogalmazott meg Orbán Viktor a kormány klímavédelmi akciótervének ismertetésekor. Hogyan értelmezhetjük kijelentéseit?

A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódóan az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatot írt ki, amely az elektromos biciklik használatát támogatja. Ennek keretében kedvezményesen lehet hozzájutni a sporteszközökhöz november 5-ig, vagy az 1 milliárd forintos keret kimerüléséig. A támogatásra minden hónap elején, szakaszosan lehet pályázni,

a következő pályázati időszak augusztus 2-án indul, és 6-án zárul.

Ki és hogyan pályázhat?

Az igénylést bárki beadhatja magányszemélyként (céges pályázásra nincs lehetőség), akinek van magyarországi lakóhelye. Kikötés továbbá, hogy a pályázónak az elmúlt három hónapra visszamenőleg folyamatos munkaviszonya, megbízási jogviszonya vagy vállalkozói jövedelme kell, hogy legyen. Pályázni az IFKA Nonprofit Kft. honlapján lehet, egy ügyfélkapus bejelentkezést követően. Ezen a felületen folyamatosan nyomon követhetjük a pályázat szakaszait.

Fontos, hogy egy személy legfeljebb egy kerékpárra, maximum egy pályázatot nyújthat be. A megvásárolni kívánt kerékpár típusát és a kereskedő nevét már a pályázatban fel kell tüntetnünk.

Milyen kerékpárokra és milyen mértékig lehet pályázni?

Az érdeklődők kétféle – nyomatékszenzoros vagy pedálszenzoros – elektromos rásegítésű kerékpár közül választhatnak. A pedálszenzoros hajtási rendszerrel felszerelt elektromos rásegítésű kerékpárok kifejezetten átlagos városi közlekedésre lettek kitalálva, teljesítményük és akkumulátorkapacitásuk is alacsonyabb, cserébe viszont jóval elérhetőbbek, olcsóbbak a nagyteljesítményű, összetettebb technológiájú nyomatékszenzoros társaiknál.

Pedálszenzoros pedelecek esetén az igényelhető állami támogatás maximális mértéke a beszerzés időpontjában érvényes eladási ár 50 százaléka, vagy legfeljebb 90 000 forint. A pályázható pedálszenzoros kerékpárok maximális értéke 400 000 forint lehet. Nyomatékszenzoros hajtási rendszerű kerékpár esetén a támogatás maximális mértéke a beszerzés időpontjában érvényes, maximum bruttó 900 000 Ft-os eladási ár 50 százaléka, de legfeljebb 150 000 forint lehet.

Euronics

Mire lesz szükség a pályázás során?

A pályázati oldalra a következő dokumentumokat és azok másolatát kell feltölteni:

  • az elektromos kerékpár megvásárlásáról szóló pályázói nyilatkozat (az oldalon kitölthető),
  • adókártya,
  • érvényes személyazonosságot igazoló okirat (személyigazolvány, útlevél vagy vezetői engedély)
  • lakcímkártya,
  • igazolás a pályázathoz szükséges munkaviszony meglétéről (ez lehet a pályázat benyújtását megelőző 3 hónapra vonatkozó munkáltatói igazolás, bérjegyzék, folyószámla kivonat, amin beazonosítható a havi jövedelem utalása, vagy a NAV jövedelemigazolása).

Mi a teendő sikeres pályázatot követően?

A pályázatról a pályázati időszak lezárultát (figyelem: nem a beadást) követő 20 munkanapon belül döntenek, ilyenkor kérhetnek hiánypótlást is a szervezők. Az igénylő az elnyert pályázatot követő 5 napon belül megkapja az ún. Támogatói okiratot, melynek birtokában 180 nap áll rendelkezésre a pályázatban megadott kerékpár megvásárlására. A bringát ezek után kötelező regisztrálni a rendőrség által is ellenőrzött kerékpárnyilvántartási felületen, a BikeSafe-en.

Az Euronics kínálatában például kedvező áron elérhetők a neves magyar gyártó, a Neuzer pedelecjei, ráadásul az áruházlánc biztosítja a vásárlóknak a kényelmes, teljeskörű adminisztrációt, és átvállalja a BikeSafe regisztráció költségét is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.