Tech

Történelmi fotó készült a világűrben

Március 11-én befejezte a James Webb űrtávcső (JWST) egyik kulcsfontosságú tükörbeállítását – írja a ScienceAlert. Problémát nem észleltek, ha minden a tervek szerint halad, az űreszköz néhány hónap múlva megkezdheti tudományos megfigyeléseit.

A JWST-t hosszú késés után tavaly év végén bocsátották fel. Thomas Zurbuchen, a NASA munkatársa szerint több mint 20 évvel ezelőtt a Webb csapata a legerősebb űrtávcső létrehozását tűzte ki célul. Immár bebizonyosodott, hogy a tervezés megfelel az elvárásoknak.

Hogy bemutassák a JWST képességeit, az űrtávcsővel a TYC 4212-1079-1 jelű csillagot örökítették meg. A fényes objektum megközelítőleg 2 ezer fényévre fekszik, és remek célpontnak ígérkezett. A felvétel elkészítéséhez vörös szűrőt használtak.

Bár az űrteleszkóp a csillagra fókuszált, a szerkezet annyira érzékeny, hogy a képen a háttérben lévő csillagok és galaxisok is jól láthatóak.

Ritva Keski-Kuha, a NASA Goddard Űrközpont szakértője szerint az eredmények az elvárásokat is felülmúlják.

NASA/STScI

Noha szegmentált tükrű teleszkópokat építettek már földi használatra, a James Webb az első űrtávcső, amely ilyen berendezéssel bír. Az egyes tükörelemeknek tökéletesen kell igazodniuk egymáshoz a megfelelő működéshez.

A beállításokat az elkövetkező hat héten belül véglegesítik, majd megkezdődik az űreszköz végső felkészítése a tudományos munkára. A JWST példátlan adatokat fog gyűjteni, és nagyban hozzájárul majd az univerzum alaposabb megismeréséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik