Tech

Fél évszázada lezárt tárolót nyitott fel a NASA

A NASA Apollo-misszióival elhozott holdi anyagokat több mint 50 éve vizsgálják a szakértők, van viszont két minta, amely hosszú időn át elzárva maradt. A NASA most felnyitotta az egyik tárolót – írja az IFLScience.

Az amerikaiak hat Apollo-küldetéssel gyűjtöttek anyagokat, amikor ezek megérkeztek a Földre, a kutatók gyors elemzésekbe kezdtek. A technológia fejlődésével aztán olyan felfedezések is születtek, amelyek az 1960-1970-es években még elképzelhetetlenek voltak. Sajnos a kőzetek többségében lévő gázok rég eltűntek, mire mai eszközökkel is meg tudták volna vizsgálni őket.

Két minta azonban a holdi begyűjtést követően évtizedekig érintetlen maradt. Ezek közül az egyiket az 1972-es Apollo-17-tel, az eddigi utolsó emberes Hold-misszióval szerezték be.

A NASA a közelmúltban úgy döntött, érdemes felnyitni a tárolót.

Alex Meshik, a Saint Louis-i Washington Egyetem munkatársa és a projekt tagja szerint az anyagot 50 éven át egy vákuumtartályban tárolták, amelyet egy külső vákuumos tárolóba helyeztek. A csomagot egy lezárt tasakba, azt pedig egy pincében lévő kesztyűs boxba tették.

NASA/James Blair

Mivel nincs tökéletes vákuum, a szakértők nem tudhatták pontosan, hogy mennyi gáz szivárgott ki. A tárolóba kiáramlott molekulákat begyűjtötték, a következő cél pedig annak megfigyelése, hogy távozik-e még gáz a kőzetekből. A mintát a világ legfejlettebb tömegspektrométereivel elemzik majd.

Az eredményeket valószínűleg csak hónapok múlva fogják publikálni. Az adatok hozzájárulhatnak a holdi környezet alaposabb megismeréséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik