Tech

Először irányított mesterséges intelligencia plazmát egy fúziós reaktorban

Naeblys / Getty Images
Naeblys / Getty Images

A Svájci Szövetségi Műszaki Intézet (EPFL) és a DeepMind együttműködésében először irányította mesterséges intelligencia a plazmát egy fúziós reaktorban – írja a New Scientist. A Nature-ben megjelent tanulmány szerint a kutatók olyan neurális hálózatot hoztak létre, amely képes volt irányítani a mágneses teret a Variable Configuration Tokamak (TCV) nevű fúziós reaktorban. Ez az első alkalom, hogy gépre bízták ezt a munkát.

A mágneses mezők nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a reaktor által generált plazma a megfelelő helyen mozoghasson. Ha ugyanis hozzáér a reaktor falához, azonnal lehűl, és akár komoly károkat is okozhat a szerkezetben. A TCV kutatói korábban a 19 mágnestekercs mindegyikére külön algoritmust használt, amely egy sor érzékelő segítségével másodpercenként több ezer alkalommal figyelte a reaktor belsejét. A DeepMind ehelyett egyetlen neurális hálózatot hozott létre az összes tekercs egyidejű vezérlésére, ami automatikusan megtanulja, hogy milyen feszültségre van szükség a plazma legjobb kezeléséhez.

A szoftver két másodpercig volt képes fenntartani a plazmát, ami közelít a TCV maximális kapacitásához, vagyis a három másodperchez. A fúziós reaktorok rekordja jelenleg 5 másodperc, amit nemrég állított fel a brit JET, amiről mi is beszámoltunk.

Kapcsolódó
Óriási lépést tettünk a megvalósítható fúziós energia felé
Magyar részvétellel rekordot ért el a fenntartható fúziós energiatermelésben az EUROfusion konzorcium.

A mesterséges intelligencia képes volt formálni, szabályozni és mozgatni a plazmát a reaktoron belül. Ez azért is fontos, mert az új plazmaalakzatok segíthetnek abban, hogy hatékonyabb legyen az egész folyamat, ami az épülő fúziós kísérleti erőmű, az ITER számára egyáltalán nem kis kérdés. Az MI még azt is bebizonyította, hogy képes egyszerre két különálló plazmasugár vezérlésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik