Tech

Reagált a Meta: nem is fenyegetőzött azzal, hogy leállítja a Facebookot

Rafael Henrique / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Rafael Henrique / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Nemrég körbejárta a sajtót, hogy a Meta leállíthatja Európában a Facebook és az Instagram működését, amire az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnek benyújtott éves jelentésében tett utalást a cég. Pontosabban mondva: úgy fogalmaztak, hogy megoldást kell találni az adatok tárolását és feldolgozását jelentő problémára, amennyiben ez nem sikerül, veszélybe kerül a két fentebb említett szolgáltatás működése az unióban.

Az előzményekkel kapcsolatban korábban írtuk, hogy az ügy mögött az áll, hogy az Európai Unió Bírósága 2020 júliusában érvénytelenítette az EU és az Egyesült Államok között létrejött, a személyes adatok továbbítását lehetővé tevő adatvédelmi megállapodást, az úgynevezett Adatvédelmi Pajzsot (Privacy Shield). Ez a transzatlanti adattovábbítási keretrendszer volt a jogalapja a célzott hirdetésekhez kulcsfontosságú adatok régiók közötti megosztásának. A GDPR viszont arra kötelezi a céget, hogy európai szervereken tárolják és dolgozzák fel a felhasználói adatokat, amit a Meta nem nagyon szeretne.

A Meta nemrég blogbejegyzésben pontosította a helyzetet, fogalmazása szerint nem szeretné kivonni Európából a szolgáltatásokat, és konkrétan nem fenyegette vele az Európai Uniót. Az anyavállalat hozzátette, hogy kockázatosnak tartja azt a bizonytalanságot, amit a GDPR jelent adattovábbítás terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik