Tech

Titokzatos struktúrákat figyeltek meg galaxisunk közepén

Szakértők egy csoportja a Tejútrendszer közepét vizsgálva mintegy ezer furcsa, szálszerű struktúrát figyelt meg – írja a Live Science. Az úgynevezett rádiószálak vékony, nagy energiájú struktúrák, amelyek akár 150 fényév hosszúak is lehetnek. A szálak néha párokban fordulnak elő, de esetenként egymástól egyenlő távolságra, a hárfahúrokhoz hasonlóan helyezkednek el. A felfedezésről a kutatók két tanulmányban számoltak be, melyek itt és itt érhetőek el.

A szakértők évtizedek óta tudnak a struktúrák létezéséről, a dél-afrikai MeerKAT rádióteleszkópnak köszönhetően azonban most kiderült, hogy a véltnél tízszer több szál van a galaxis közepén. Farhad Yusef-Zadeh, az evanstoni Northwestern University munkatársa és a csapat vezetője szerint kevés szál elemzéséből még nehéz érdemleges következtetéseket levonni, de most már a teljes képet láthatják.

A kutató úgy gondolja, eredményeik vízválasztóak a struktúrák megértésében.

A Tejútrendszer közepében rengeteg titokzatos objektum található, ezek megfigyelése viszont látható fényben nem egyszerű a helyi gáz és por miatt. A helyi rádióhullámokat vizsgálva ugyanakkor a szakértők bepillantást nyerhetnek a régióba.

Natapong Supalertsophon / Getty Images

A MeerKAT-tal a kutatók három éven át összesen 200 óráig figyelték a Tejútrendszer közepének rádióaktivitását. Az adatokból létrehozott panorámaképen megannyi ismert rádióforrás, illetve nagyjából ezer rádiószál rajzolódott ki.

A titokzatos struktúrákkal kapcsolatban több elmélet is létezik, Yusef-Zadeh szerint a legelfogadottabb az, hogy a szálakat a mágneses mezőkön áthaladó kozmikus sugárzás alakítja ki. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a Tejútrendszer közepén valami úgy viselkedik, mint egy hatalmas részecskegyorsító, amely kozmikus sugarakat küld ki az űrbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik