Tech

Indulhat a per a Facebook feldarabolásáról

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Mark Zuckerberg cégének nem sikerült elgáncsolni az illetékes bíróságon az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) beadványát, így hamarosan kezdetét veheti a per, melynek középpontjában az immáron Meta nevű vállalat feldarabolása áll – írja a HWSW. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság még tavaly augusztusban nyújtott be azt a beadványt, amiben a szervezet azt kéri, hogy a bíróság mondja ki:

a cég évek óta monopolhelyzetben van a közösségi szolgáltatások piacán, illetve ezzel a helyzetével vissza is él, továbbá kötelezze a céget több részleg, illetve szolgáltatás értékesítésére.

Az FTC már 2020 decemberében is megpróbálkozott ezzel, akkor még sikertelenül, hiszen az ügyben eljáró bíró tavaly júniusi döntése szerint a szervezet beadványa nem támasztotta alá kellően a Facebook erőfölényét és az ezzel kapcsolatos visszaéléseket, így a jogilag nem megfelelően előkészített beadvány alapján nem lehetett pert indítani. Adott volt ugyanakkor a lehetőség, hogy az FTC egy újabb, jogi szempontból megalapozottabb beadványt készítsen.

Az újabb, 80 oldalasra bővített szöveg már megfelelően igyekszik alátámasztani az FTC kifogásait, továbbra is arra kérve a bíróságot, hogy írja elő a Facebook számára a 2012-ben vásárolt Instagram és a 2014-ben bekebelezett WhatsApp értékesítését, vagyis lényegében a cég háromtagú fő szolgáltatásportfóliójának feldarabolását. A beadványt követő per az egyik legjelentősebb jogi procedúra lesz az amerikai kormány és a helyi technológiai iparág viszonyát illetően, egyben a legkomolyabb kihívást képviseli a legnagyobb piaci szereplők, így a Meta számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik