Tech

Hiába az omikron, Las Vegas olyan, mintha a koronavírus már csak emlék lenne

Birkás Péter / 24.hu
Birkás Péter / 24.hu
Január elején ismét megrendezik a Consumer Electronics Show-t (CES), a világ legnagyobb kütyüexpóját, aminek az immár évtizedes hagyományok szerint újra Las Vegas ad otthont: egy év kihagyás után nemcsak virtuálisan, de élőben is látogatható a több ezer céget felvonultató rendezvény. Bár az Egyesült Államokba érkezésnek megvannak a feltételei, és a koronavírus omikron variánsa is belezavart az összképbe, de a kaszinók városában csak a maszkok és a kézfertőtlenítők utalnak arra, hogy még nem vagyunk túl a világjárványon.

Az Egyesült Államok 2021. november 8-án oldotta fel a másfél évnél is tovább érvényben tartott, a koronavírus miatt bevezetett beutazási korlátozásait, ugyanakkor a határ átlépésének – a szokásos utazási engedélyeken túl – azért megvannak a maga követelményei. A legfontosabb, hogy – néhány kivételtől eltekintve – az utazónak teljesen oltottnak kell lennie, és az ország csak az amerikai gyógyszer- és élelmiszerügyi hatóság (FDA), valamint az  Egészségügyi Világszervezet (WHO) által sürgősségi alkalmazásra jóváhagyott vakcinákat fogadja el.

Ezek a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és annak indiai változata, a Covishield, a Janssen, a Sinopharm és a Sinovac. A Magyarországon is nagy számban alkalmazott orosz Szputynik vakcina nem szerepel a listán, ilyen oltással tehát nem lehet beutazni az államokba. Az USA továbbá megköveteli a teljes oltottságot, ami annyit tesz, hogy két orosz és egy általuk elfogadott harmadik oltás például nem elég az utazáshoz – ez alól csupán az egydózisos Janssen a kivétel.

Emellett 2021. december 6. óta a belépés feltétele, hogy az utazó egy napnál nem régebbi, negatív Covid-19 teszttel rendelkezzen. A megfelelő oltás(ok) és a teszt meglétét ugyanakkor elsősorban nem az amerikai hatóságok ellenőrzik, ez a feladat a repülőtársaságokra hárul.

Irány Las Vegas!

A CES-re készülve a mindig szükséges utazási engedély megszerzése után a koronavírus miatti egyéb feltételeket már tényleg a választott légitársaság ellenőrizte. A KLM esetében ez meglehetősen zökkenőmentessé tette a beutazást, ugyanis a cég már jó előre, és rendszeresen kommunikálta, hogy mire lesz szükség ahhoz, hogy felszállhassak az Amszterdamból induló közvetlen Las Vegas-i járatra.

Birkás Péter / 24.hu Las Vegas, a város, ami otthont ad a CES-nek

Egyrészt kellett a megfelelő oltás(ok) meglétét bizonyító dokumentum (erre tökéletes volt az EESZT-ből letöltött PDF-fájl), illetve az említett teszt, ami esetemben egy, az utazás előtt 24 órával készült antigén gyorsteszt volt. Mivel ezt szakember végezte, az eredmény szintén bekerült az EESZT alkalmazásba, de a légitársaságnak megfelelt a labor által kiállított tesztről készített, kóddal levédett PDF képernyőfotója is. Ezeket a dokumentumokat már jóval az indulás előtt fel lehetett tölteni a légitársaságnak, ami egy órán belül vissza is jelzett, hogy elfogadták őket. Emellett le kellett töltenem egy dokumentumot, amiben elismerem, hogy rendelkezem a megfelelő oltással és teszttel, és ezt kinyomtatva, aláírva kellett magamnál tartanom.

A Budapest–Amszterdam járatra becsekkolva a légitársaság munkatársai ugyan még ellenőrizték, hogy rendelkezem-e oltással, ugyanakkor Amszterdamban, a beszállás előtt, a korábban feltöltött dokumentumoknak hála már semmi más dolgom nem volt, mint átadni az aláírt nyomtatványt, és a jegyem beolvasása után indulhattam is az utastér felé. A teljes út során mindkét gépen végig maszkban kellett ülni, csak az evéshez és iváshoz lehetett levenni, és erre folyamatosan fel is hívták a figyelmet minden lehetséges módon.

Az Egyesült Államokba érve a határátlépés ugyanúgy zajlott, mint a koronavírus előtti utazásaim alkalmával, az útlevélellenőrzés során szóba sem került, hogy rendelkezem-e a szükséges teszttel és a megfelelő oltásokkal, de azt már a repülőn jelezték mindenkinek, szúrópróbaszerűen előfordulhat, hogy egészségügyi szakemberek ellenőrzik ezek meglétét.

Omikronpara?

A megfelelő oltás és a teszt viszont nemcsak ahhoz szükséges, hogy az ember bejuthasson az Egyesült Államokba, a CES sem látogatható ezek nélkül. A rendezvény szervezői szintén az FDA és a WHO által jóváhagyott vakcinákat fogadják el, és ezek meglétének bizonyításához is elégségesek voltak az EESZT-ből kinyerhető dokumentumok. Kötelező továbbá a maszkviselés a rendezvény minden helyszínén, illetve az első belépés előtt 24 órával szükséges egy negatív eredményt produkáló teszt, amihez a szervezők biztosították is az antigéntesztet.

Kapcsolódó
Felesleges pánik zajlik az omikron körül?
Őrült sebességgel záporoznak a hírek az omikron variánsról, melyek kontextus nélkül csak ijedelmet okoznak, vagy ami még rosszabb, apátiába kergetnek.

Utóbbi követelményt alig két héttel a rendezvény kezdete előtt jelentették be a szervezők, vélhetőleg azért, mert az Amerikában is egyre jobban terjedő omikron variáns okán december végén több nagy cég elkezdte lemondani a CES-es részvételét. Többek között a Google, az Amazon, a Lenovo, a Microsoft, az Intel, az AMD, az MSI, a Meta/Facebook, a Twitter, a T-Mobile és a Panasonic is részben vagy teljesen visszalépett a személyes jelenléttől és a helyben, újságírók előtt tartott nagy sajtótájékoztatóktól.

Birkás Péter / 24.hu Újságírók várják, hogy megkezdődjön a Samsung Keynote január 4-én

Az esemény ettől függetlenül január 5-én elstartolt, csupán annyi változás történt szinte az utolsó pillanatban, hogy négy helyett csupán három napig látogatható, január 7-én véget ér. És hiába visszakoztak a nagy nevek, így is 2200-nál is több cég van jelen, hogy megmutassa, milyen új technológiákat hoz az idei év és a közeljövő.

Habár a nagy cégek félelme érthető az USA-ban is rohamosan terjedő és fertőzési rekordokat hozó omikron variáns miatt, de Las Vegasban járva mindebből szinte semmi nem érződik.

Tavaly nem volt CES a városban, hiszen a rendezvényt csak virtuálisan tartották meg, de az elmúlt másfél nap tapasztaltai nem nagyon különböznek attól, amit két éve ilyenkor láttam – a legnagyobb eltérés, hogy szinte mindenhol kötelező a maszk (ehhez javarészt tartják is magukat az emberek), és a helyek elmaradhatatlan kelléke lett a kézfertőtlenítő.

Birkás Péter / 24.hu Kedd délután a Venetian kaszinóban

Ezt leszámítva esténként hömpölyög a tömeg a Strip néven is emlegetett Las Vegas Boulevardon, hétfő reggel kilenckor már emberek gyűlnek a kaszinókban, az éttermek és az üzletek pedig csurig vannak – úgy zajlik az élet, mintha a koronavírus már csak egy rossz emlék lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik