Tech

Így teszi kényelmesebbé az ember életét egy okosotthon

Egy okosotthon kialakításának jó pár előnye lehet. Egyrészt hozzájárulhat ahhoz, hogy mérsékeljük az energiafogyasztásunkat, ami egyben kevesebb költséget is jelent, ugyanakkor biztonságosabbá teheti életterünket, hiszen távolról is értesülhetünk az otthon történő eseményekről és kontrollálhatjuk is azokat. Nem feledkezzünk meg arról sem, hogy egy jól kialakított rendszer egyes funkciói, ha apró dolgokban is, de kényelmesebbé tudják varázsolni életünket.

A technika fejlődése számos területen hozott olyan változásokat, amelyeknek köszönhetően jóval egyszerűbbé és kényelmesebbé vált az életünk az elmúlt pár évtizedben. A telefonból hordozható miniszámítógép lett, amelyet szinte bármikor elővehetünk és használhatunk, vannak porszívók, amelyek napi rendszerességgel, külön „kérés nélkül” maguktól elvégzik a rájuk bízott feladatokat és már nem videokazettáról vagy DVD-ről nézzük a filmeket, hanem a felhőből streameljük az okostévékre kedvenc tartalmainkat. A lista hosszan folytatható lenne. Egy jól kialakított okosotthon nagyban hozzájárulhat otthoni kényelmünkhöz.

Kapcsolódó
Ezek a legmenőbb dolgok egy okosotthonban 2021-ben
Egy okosotthon időt, pénzt és sok felesleges feszültséget takarít meg az ember életében, nem véletlenül kezdenek egyre többen barátkozni az ötlettel.

Egy ügyesen megtervezett rendszerrel például lefekvés előtt nem kell végigjárni a lakást, hogy égve maradt-e valahol a villany, elég ellenőrizni az okostelefonos alkalmazásban az izzókat, és egyetlen érintéssel, az ágyból vagy a kanapéról lekapcsolni a világítást. Ennél is egyszerűbb, ha az ágyunk mellett elhelyezünk egy vezeték nélküli kapcsolót, ami a központi egységen keresztül képes vezérelni a világításunk összes elemét, és elalvás előtt egyetlen gombnyomással lekapcsolhatunk mindent. Egy ugyanilyen kapcsoló a reggeli készülődést is megkönnyítheti, hiszen a bejáratnál egyet elhelyezve biztosak lehetünk benne, hogy a távozásunkkor megnyomva minden lekapcsolódik, és később nem kell azon agyalni, hogy vajon égve hagytuk-e valamelyik lámpánkat.

Testre szabott okosotthon-megoldás

A Wiser egy modulárisan bővíthető megoldás világításhoz, redőnyökhöz vagy készülékvezérléshez. Kezdje el egy egyszerű funkcióval, és később bátran bővítse a rendszert, hogy még nagyobb kényelmet és komfortot biztosítson Önnek és családjának. A Wiser megoldásaival már pár tízezer forintból megvannak az alapok, amelyek aztán folyamatosan bővíthetők.

Szintén apró, de az életünket megkönnyítő megoldás például a Wiser mozgásérzékelős komfortvezérlője, ami érzékeli, ha éjszaka elhaladunk előtte, automatikusan felkapcsolja a világítást, méghozzá az általunk korábban meghatározott, nem túl éles fényerővel. Ez jól jöhet, ha az éjszaka közepén kell mondjuk kimenni a mosdóba, de mindeközben felesleges lámpakapcsolgatással nem zavarnánk a velünk együtt élőket.

Egy ügyesen megtervezett okosotthon még az ébredést is kényelmesebbé tudja tenni, hiszen egy komfortvezérlő nemcsak a világítást tudja szabályozni, hanem akár egy redőnyt vagy árnyékolót is. Az ébredésünkhöz időzítve így megoldható, hogy az említett eszközök automatikusan beengedjék a reggeli fényt a hálószobába, ami mellé szükség esetén akár extra világítás is beállítható. Mindez pedig működhet visszafelé is: mikor aludni térünk, a redőny vagy az árnyékoló menetrendszerűen le- és bezáródhat, hogy a hétvégi lustálkodást ne zavarja meg a reggel beszűrődő napfény.

Kapcsolódó
Nem jár nagyobb felfordulással, mint egy egyszerű kapcsolócsere
A 40-50 milliós újépítésű lakások ára, illetve egy lakásfelújítás sokmilliós költségei mellett szinte eltörpül az otthonok „okosításához” szükséges eszközök, érzékelők, kapcsolók ára.

Egy felokosított otthon ráadásul nemcsak a lefekvés vagy a távozás körüli pillanatokat képes kényelmesebbé varázsolni, de akár egy vacsorát vagy egy filmnézős estét is. A Wiser rendszerével különböző eszközök akár csoportosan is vezérelhetők, így a kanapéra lehuppanva egyetlen érintéssel mozis hangulatot varázsolhatunk a nappaliba: a redőnyök maguktól szépen leereszkednek, a fények pedig lekapcsolnak, vagy olyan fényerőre halványulnak, hogy ne zavarják a szórakozást. Egy megfelelő rendszerrel pedig több hasonló körülmény is beállítható, megfelelő hangulatot biztosítva egy baráti vacsorához, vagy szimplán csak az olvasgatáshoz, esetleg egy játékhoz.

Mindez elsőre úri huncutságnak tűnhet, de manapság már egyáltalán nem kell vagyonokat fizetni azért, hogy egy ilyen rendszer működjön az életterünkben. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a technológiával nemcsak a kényelem nő, de a korábbinál nagyobb kontrollt kapunk az otthonunk felett, ami nagyobb biztonságot és más előnyöket is jelent.

Szponzorált tartalom

A cikk a Schneider Electric támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik