Tech

Ezek a legmenőbb dolgok egy okosotthonban 2021-ben

Schneider Electric
Schneider Electric
Egy okosotthon időt, pénzt és sok felesleges feszültséget takarít meg az ember életében, nem véletlenül kezdenek egyre többen barátkozni az ötlettel

A modern kor lakásában már egyetlen, a mobilunkról vezérelhető applikációval érhetünk el rengeteg funkciót, vagy akár kihasználhatjuk a hangvezérlés előnyeit is az Amazon Alexa, a Google Assistant, vagy a Siri segítségével. Az évek során érlelődő koncepció idővel új elemekkel bővült, és ma már a világítástól kezdve a redőnyig okosítható bármi, aminek csak haszna van egy háztartásban.

Jól megfigyelhető trend, hogy az egyes elemek egyre szorosabban képesek egymással kommunikálni, összehangoltan viselkedni a lakáson belül.

Egy jól kiépített, egymással kommunikáló eszközökből álló rendszer különféle szcenáriókhoz megfelelően képes viselkedni, mondjuk különböző módokat programozhatunk be például kifejezetten filmnézéshez: ilyenkor leereszkednek a redőnyök, a fények elhalványulnak. Ha főznénk, vagy vacsoráznánk, a világítás mindig olyan erősségű, ami illik az adott tevékenységhez, és ez még csak pár ötlet.

Schneider electric

A koronavírus-járvány szintén nagy lökést adott a dinamikusan növekvő piacnak, hiszen még többen kényszerültek otthoni munkára: ezzel együtt fontosabbá váltak az automatizált megoldások, amik egyrészt kényelmet, másrészt biztonságot nyújtanak. A home office terjedésével felpörögtek a lakásfelújítások is, ezzel pedig az otthonukba intelligens megoldásokat választók száma is. Az otthonunk egyszerre vált edzőteremmé, moziteremmé, irodaházzá – megmutatkozott, hogy a jövő otthona multifunkcionális.

A számok sem hazudnak: a Berg Insight felmérése  szerint a felokosított lakások száma Európában 2020 végére elérte az 51,4 milliót. A kontinensen 2024 végére várhatóan 42 százalékkal nő ez a szám, 100 millió IoT-eszközzel felszerelt okosotthont jósolnak. A legnépszerűbb termékek az okosított termosztátok, izzók, biztonsági zárak, kamerák, konnektorok és hangszórók.

Mutatunk pár trendet, ami az idei évben várhatóan továbbra is nagy népszerűségnek örvend.

Függöny- és redőnyvezérlés

A mindennapi rutin szerves része a redőnyök felhúzása és eresztése, ami egyben szimbolizálja a nap kezdetét és végét – ezt akár szinkronizálva is megteszik az automatizált rendszerek. A redőnyök nem csak, hogy a privátszféránkat védik, de az időjárás viszontagságaitól is óvják az ablakokat. Arról nem is beszélve, hogy ha mondjuk egy délutáni mozizásra vágyunk, a megfelelő hangulatot leginkább a besötétített szoba teremti meg. Az okosotthon-rendszereknek ezért egyre népszerűbb elemei a vezérelhető redőnyök és függönyök, amik akár teljesen automatikusan, vagy az ágyból irányítva viselkednek úgy, ahogy mi szeretnénk.

Világításvezérlés

A legtöbb lehetőség a világításban rejlik, ami nem is meglepő: a kellő mennyiségű fény nem csak az olyan helyiségekben fontos, mint a konyha, de sok szobában a hangulat megteremtésének első számú felelőse, így a hálószobában, vagy a nappaliban egy borongós délutánon. Világításvezérléssel könnyen kivitelezhető, hogy a hazatértünkkor a lámpák maguktól felkapcsolódjanak, vagy távollétünkkor adott időpontban gyulladjanak ki a körték. Sőt, egy különleges kapcsolóval egyetlen gombnyomással lekapcsolható az összes lakásban található világítás távozásunkkor. Mivel az okosított világítás azok számára is könnyen elérhető és adaptálható, akik nem egy komplett rendszer kiépítését tervezik, a szegmens továbbra is dinamikusan növekszik.

WISER

Érzékelőkkel a biztonságért

Az okosotthon-rendszerek természetesen nem csak a lakók kényelmét, de biztonságukat is szolgálják. A megfelelő érzékelők elhelyezésével már korán elejét lehet venni olyan problémáknak, amiket nem, vagy csak későn vennénk észre. Szenzorokkal hamar kiszúrhatók például a vízszivárgás első jelei, vagy értesítést kaphatunk arról, ha véletlenül nyitva maradtak volna az ablakok, ajtók.

A JournalDev gyűjtése szerint idén még mindig nagy növekedés várható az internetre kapcsolódó (IoT) eszközök piacán is, és a gyártók fókuszáltabban fejlesztik tovább újgenerációs biztonsági megoldásaikat, hogy a hackerek se férkőzhessenek be otthonaikba. Egyre többekhez költöznek be robotok is, például a népszerű robotporszívók formájában, melyek közül a fejlettebb modellek már a mesterséges intelligencia előnyeit is kihasználják. A szegmens tehát továbbra is nagy növekedés elé néz, köszönhetően annak, hogy egyes megoldások már könnyen és viszonylag kevés pénzért beépíthetők a szélesebb felhasználó kör számára.

Szponzorált tartalom

A cikk a Schneider Electric támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik