Tech

A NASA ismét megpróbált mintát gyűjteni a Marson

Ismét megpróbált mintát gyűjteni a Perseverance a vörös bolygón – írja a BBC. Az előző kísérlet nem jött össze, akkor valószínűleg szétmorzsolódott a kőzet, mielőtt az anyag a gyűjtőcsőbe került volna.

A NASA marsjárója a Rochette nevű kőbe fúrt, a szakértők következő feladata annak kiderítése, hogy sikeres volt-e a mintavétel.

Amennyiben a Perseverance-nek összejött a művelet, az emberiség első alkalommal gyűjthetett olyan mintát egy idegen bolygón, amelyet később elszállíthatnak a Földre.

A robot a tervek szerint az elkövetkező egy évben több alkalommal is felvesz anyagokat, melyeket aztán egy közös amerikai-európai misszióval juttatnának el bolygónkra.

Handout / JPL / Caltech / NASA / AFP

A marsjáró idén februárban landolt a 45 kilométer széles Jezero-kráterben. A mélyedésben a távoli múltban egy hatalmas tó lehetett, elképzelhető, hogy a rover küldetése során az egykori élet nyomaira bukkan. Leszállása óta a Perseverance nagyjából 2 kilométert tett meg egy enyhén emelkedő gerincen, amelyen a Rochette is fekszik.

A kiemelt mintákat a robot egy csőbe teszi. Az egyes kísérletek után, a tároló lezárása előtt a marsjáró megörökíti a csövet, a legútóbbi képeken a kutatóknak feltűnt a kiemelt anyagok hiánya. A NASA munkatársai bíznak benne, hogy ezúttal sikerrel járt a marsjáró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik