Tech

Dél-Korea szépen odacsapott az Apple-nek és a Google-nek

ThinkStock
ThinkStock

Dél-Koreában a szöuli parlament olyan törvényt szavazott meg, ami alapjaiban rendítheti meg a Google és az Apple által üzemeltetett alkalmazás-áruházak fizetési rendszerét, és komoly csapás lehet a két cég bevételeire nézve – írja a HWSW. A digitális javakért történő fizetések körülményeit meghatározó törvény egyik legfontosabb része, hogy a jogszabály hatályba lépését követően

a világ meghatározó alkalmazás-piacterei (pl. a Play Áruház és az App Store) nem köthetik magukhoz a fejlesztőket az alkalmazásokon belüli fizetések alkalmával.

Ha valamilyen digitális tartalmat vásárolunk az Apple vagy a Google áruházában, a kifizetett összegnek csak egy része jut el a tartalom előállítójához, a pénz egy jelentős része az üzemeltető cégek zsebébe vándorol. Az új korei törvény ugyanakkor kimondja, hogy az alkalmazásfejlesztők és platformüzemeltetők a Google és az Apple rendszereit megkerülve megspórolhatják az igen jelentős (15-30 százalék közötti) jutalékot, amennyiben alternatív fizetési megoldást biztosítanak a felhasználóknak – és ez vonatkozik az egyszeri, illetve az ismétlődő (tehát előfizetéses konstrukcióban működő) fizetésekre is. Bár Dél-Korea az első, ahol ilyen törvényt szavaztak meg, a jövőben nem elképzelhetetlen, hogy más országok is hasonló útra lépnek, ami hosszú távon kedvezőtlenül befolyásolhatja a két említett vállalat sokszor egészen elképesztő bevételeit.

A Google korábban azzal érvelt a törvény ellen, hogy a Play Áruház nem pusztán egy tranzakciófeldolgozó felület, a kifizetetett jutalékok pedig lehetővé teszik, hogy az Android több milliárd felhasználót elérő, ingyenes platform legyen. Az Apple ezzel szemben azzal védi a saját megoldását, hogy a most megszavazott törvény hatására a fizető ügyfelek új veszélyeknek lesznek kitéve, anyagi és adatvédelmi téren egyaránt, és ez alapvetően áshatják alá az összes hasonló tranzakció iránti bizalmat, függetlenül attól, hogy az milyen csatornán keresztül zajlik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik