Tech

MediaMarkt: Összezavarják a vásárlókat az új energiacímkék

Getty Images
Getty Images

Idén március 1-től kötelező jelleggel megújultak a háztartási gépek energiabesorolását jelző címkék, amellyel A-tól G-ig terjedő energiaosztály jelölések léptek érvénybe. A korábban megismert A+, A++, A+++ címkéket kivezették, mivel azok már nem alkalmasak a termékek valós fogyasztási különbségeinek megállapítására.

A MediaMarkt közleménye szerint az új jelölések viszint bizalmatlanságot keltenek a vevőkben. Az áruház friss, reprezentatív kutatása szerint:

  • a 18 évnél idősebbek mindössze 43 százaléka hallott a műszaki cikkeket forgalmazó boltokban 5 hónapja bevezetett változásról.
  • Ennél is kevesebben, csak minden nyolcadik ember tudja magabiztosan,
  • 42 százaléknak rémlik,
  • míg szinte minden másodiknak fogalma sincs arról, hogy a régi jelzések mikre változtak.

Az újrakategorizálás miatt sok takarékos, korábban A-pluszosként ismert háztartási nagygép ma már B, C vagy D-kategóriásként szerepelhet a boltokban, például egy A+++-os mosogatógép az új rendszer ben már D kategóriásnak számít.

Mindez az áruházlánc szerint közel sem azt jelenti, hogy az eddig kiemelkedően energiatakarékosnak minősített mosógép rosszabb minőségű lett, csak a jelölési rendszer változott.

Kapcsolódó
Hétfőtől új energiacímkéket vezetnek be
Egységes, A-tól G-ig terjedő skálát vezetnek be az egyes termékek energiafogyasztásának jelzésére, az eddigi A+/A++/A+++ jelzések megszűnnek.

A kutatásból kiderült továbbá, hogy az energiatakarékosságért a vevők körülbelül egyharmada 5 százalékos, több mint minden negyedik pedig 10 százalékos felárat is hajlandó lenne fizetni. Szilágyi Gábor, a MediaMarkt ügyvezető igazgatója szerint szerint viszont sokan bizonytalanodnak el, ha egy drágább hűtőn csak egy csupasz „A” vagy „B” jelzést találnak, mivel a régi beidegződések alapján csak közepesen takarékos energiafelhasználású készüléknek vélik.

A műszaki áruházlánc ezt azért tartja aggasztónak, mert a mosó-, mosogató-, mosó-szárító gépet, hűtőszekrényt, fagyasztót vásároló magyarok 58 százalékának számít, hogy a készülék működés közben mennyi energiát használ fel. Szilágyi szerint a jelenlegi helyzet számos környezettudatos vagy rezsispórolásra törekvő vásárló életét nehezíti. Ők ugyanis fizetnének többet is egy-egy készülékért, ha bízhatnának abban, hogy az tényleg takarékosan bánik az energiával.

 Sokan elbizonytalanodnak, ha egy drágább hűtőn csak egy csupasz „A”-t vagy „B” jelzést találnak, mivel azt a régi beidegződések alapján csak közepesen takarékos energiafelhasználású készüléknek vélik. Így nem éri már meg nekik a többletkiadást”

– mondta el ennek kapcsán az ügyvezető.

A háztartási nagygépek mellett a jövőben további készülékek is új energiacímkéket kapnak majd. A főzőlapokra, sütőkre, légkondicionálókra és szárítógépekre azonban egy ideig még a régi kategóriarendszer marad érvényes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik