Tech

Jutalmat ad a rendőrök mobilappja, ha betartjuk a sebességhatárt

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága egy egyedi applikációt fejlesztett, ami gyakorlatilag a világ első „sebesség alapon működő hűségpontrendszereként” működik majd. Az OBBPoint felhasználói akkor kapnak pontokat, ha a sebességhatárokat betartva, szabályosan közlekednek. Az alkalmazással gyűjtött szabályossági jutalompontokat a későbbiekben különböző üzletekben és szolgáltatóknál lehet majd beváltani kedvezményekre, ajándéktárgyakra – olvasható a police.hu-n megjelent közleményben.

Az app aktív állapotában figyelni fogja azoknak a járműveknek a sebességét, amelyekben bekapcsolták, és ha a vizsgált útszakaszon a sofőr nem lépte túl az ott érvényes sebességhatárt, akkor jutalompontokat jegyez fel a program a használónak. Ehhez a helykoordinákat hasznosítja, így tudja azt is, hogy adott útvonalra milyen sebességhatárok vonatkoznak. Az ORFK kiemeli, hogy az OBBPoint nem tekinti szabálysértésnek, ha valaki rövid ideig – például egy előzéshez – túllépi a megengedett maximális sebességet, feltéve, hogy a manőver befejezése után a sofőr visszalassít a megengedett sebességhatárra.

A felnőttek mellett az autóban utazó többi utas is gyűjthet pontokat, egy járműn belül párhuzamosan két telefonon futtatható az alkalmazás. A gyerekek az applikáció számukra kialakított változatát használva különböző rendőr figurákat – pl. közlekedési rendőröket, kommandósokat, nyomozókat – építhetnek fel, öltöztethetik, speciális eszközökkel szerelhetik fel őket.

„Az applikáció és a mögötte futó program nem hitelesített sebességmérő eszköz, és nem alkalmas a gépjármű és a gépjárművezető beazonosítására. Az OBBPoint nincs autóhoz kötve; a vezető által bármikor ki- és bekapcsolható” – írja az ORFK.

Az alkalmazás augusztus első napjaiban válik elérhetővé Androidra és iOS-re is, mindössze egy regisztráció kell majd a használatához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik