Tech

Legójátéknak tűnő fegyver körül alakult ki botrány

Culper Precision / Facebook
Culper Precision / Facebook

Valódi fegyverhez készült színes Lego-kocka borítás keltett felháborodást az Egyesült Államokban – számolt be róla az MTI. Az amerikai cég által kínált módosítás ellen, amellyel Lego-játékpisztoly külsőt adnak egy igazi pisztolynak, a dán játékgyártó is tiltakozott. A utah-i Culper Precision nevű cég tájékoztatása szerint a Glock 19-es fegyver testreszabásával készülő Block 19 „a lövősportok tiszta élvezetét emeli ki”.

A fegyverek ellen kampányoló szervezetek felelőtlennek és veszélyesnek nevezték a terméket. Emlékeztettek arra, hogy az Egyesült Államokban emelkedik a gyerekeket is érintő fegyverbalesetek száma, tavaly több mint 140-en vesztették így az életüket. Shannon Watts, az Everytown for Gun Safety nevű szervezet munkatársa közölte, hogy a Block 19 miatt kapcsolatba léptek a dán Lego Csoporttal, amely ezután levélben követelte a Lego-kocka borítás gyártásának beszüntetését.

A Culper Precisions szerint azért döntöttek a Block 19 piacra dobása mellett, hogy megmutassák: a lőfegyver mindenkié, és felelősen birtokolni és használni azokat élvezetes tevékenység. Kiemelték, hogy csak az vásárolhat pisztolyt, akinek engedélye van rá. A gyártó cég elnöke, Brandon Scott azt mondta a Washington Postnak, hogy ügyvédjével való egyeztetés után engednek a Lego kérésének, így a Block 19 azóta eltűnt a weboldalukról.

Az Egyesült Államokban törvénytelen olyan gyerekjátékot előállítani, amely pontosan úgy néz ki, mint egy valódi lőfegyver, de arról nem rendelkezik a szabály, hogy fegyvergyártó nem készíthet játékra hasonlító valódi pisztolyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik