Tech

Még több dolog derült ki az ingyenes Windows 11 frissítésről

Microsoft
Microsoft

A Microsoft nemrég kiadta a június 24-én bejelentett Windows 11 operációs rendszer első, hivatalos tesztverzióját, tehát az érdeklődők máris kipróbálhatják az ősszel érkező rendszer egyes újdonságait. A tesztverzió a Microsoft Insider program tagjai számára érhető el, amihez bárki csatlakozhat: csak le kell kattintani ezt a linket, regisztrálni és követni a képernyőn megjelenő utasításokat.

Mindenki másnak pár hónapot még várnia kell a rendszer széleskörű rajtjára, ami az év második felében jön el  – jelenlegi pletykák szerint október 20. lesz a pontos dátum. Ekkor már pofonegyszerű lesz a dolog: a Windows Update-en keresztül lehet majd telepíteni a Windows 11-et (amennyiben megjelenik az értesítés a kompatibilis eszközünkön).

Azóta a Microsoft a hivatalos támogatói oldalon több információt is leleplezett, többek közt, hogy a Windows 11 évente csak egy óriásfrissítést kap majd a Windows 10-zel szemben, aminek minden évben két nagy kiadása jön. Az operációs rendszer ingyenes verziófrissítésként elérhető lesz minden Windows 10 felhasználó számára, emellett előretelepítve érkezik PC-ken és laptopokon.

A cég oldalán többek közt kiderül az is, hogy meddig tart az ingyenes frissítésre vonatkozó ajánlat, ezzel kapcsolatban az alábbit írják:

Az ingyenes frissítésre vonatkozó ajánlatnak nincs lejárati dátuma a frissítésre jogosult rendszereknél. Azonban a Microsoft fenntartja a jogot arra, hogy megszüntesse az ingyenes ajánlatra vonatkozó támogatást. Erre leghamarabb egy évvel a nyilvános megjelenés után kerülhet sor.”

Amit még tudni lehet dátumok terén: a Microsoft a megjelenésük után 24 hónapig fogja támogatni, azaz biztonsági foltozásokkal ellátni a Windows 11 Pro, Windows 11 Pro Education, Windows 11 Pro for Workstations és Windows 10 Home verziókat. Ez azt jelenti, hogy adott verziókat két évig lehet biztonságosan használni, utána ajánlott lesz átváltani egy újabb kiadásra. A  Windows 11 Enterprise, Windows 11 Education, és Windows 11 IoT Enterprise rendszereknél 36 hónap lesz a támogatottsági idő.

Annak megállapításához, hogy számítógépünk jogosult-e a frissítésre, a Microsoft azt ajánlja, hogy töltsük le és futtassuk a PC Health Check alkalmazást. A frissítés bevezetését követően a Beállítások/Windows Update menüpontban ellenőrizhető, hogy a csomag elérhető-e már az eszközünkre – olvasható a tájékoztatás a cég honlapján.

A bétatesztelőknek egyébként tíz napjuk van rá, hogy a beállításaikat megőrizve könnyedén visszaváltsanak Windows 10-re, amennyiben nem tetszik nekik az új rendszer.

Kapcsolódó
Bemutatkozott a Windows 11
A Microsoft hivatalosan is megmutatta, mit ért a Windows következő generációja alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik