Tech

Kellemetlen dolog derült ki a YouTube-ról

Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Még a YouTube saját algoritmusa is sokszor ajánl olyan videókat, amik megsértik a platform szabályzatát – világított rá a nonprofit Mozilla Foundation jelentése. A közösségi kutatás szerint az önkéntesek által problémásnak (például nőgyűlölő, rasszista) ítélt videók 71 százalékát a videómegosztó ajánlórendszere is a szemük elé helyezte. A nem angol nyelvterületeken élők nagyobb eséllyel találtak zavaró tartalmakat.

Az adatokat a Mozilla RegretsReporter böngészős kiegészítőjén keresztül gyűjtötték, amivel a netezők bejelenthették, ha megbánták egy videó megtekintését, ebben több mint 30 ezer YouTube-felhasználó vett részt. Az önkéntesek 3362 videót jelöltek meg 91 országból 2020 július és 2021 május közt, ebből azóta 200-at távolítottak el a platformról, de addig is együttesen több mint 160 millió megtekintést hoztak.

A jelentett tartalmak 12,2 százaléka egyértelműen sértette a videómegosztó szabályzatát, azaz uszító hangnemű volt, erőszakot ábrázolt, dezinformációt terjesztett, gyűlöletbeszédet tartalmazott, vagy spam volt.

A kutatók megjegyzik: ugyan ez kis aránynak tűnhet, de YouTube egészét nézve ezek a számok nagyságrendekkel nagyobbak, és azt jelenti, hogy több millió emberhez érhetnek el addig, amíg a moderátorok nem távolítják el azokat a felületről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik