Tech

Fontos változás jön a YouTube-on és a Google Drive-ban

Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

A Google több szolgáltatásában is módosítja az ott tárolt fájlokhoz való hozzáférési lehetőségeket, főleg biztonsági megfontolásból. Ennek eredményeként egyes linkek használhatatlanná válnak – írja The Verge. Július 23-tól kezdődően a YouTube másként kezeli a nyilvános, ám nem listázott (unlisted) állapotra állított videókat: a 2017 előtt feltöltött ilyen típusú tartalmak privát (Private) címkét kapnak, és csak a feltöltő, illetve az egyenként feljogosított személyek nézhetik meg (akikből legfeljebb 50-et lehet megadni, és nekik is rendelkezniük kell Google-fiókkal a megtekintéshez).

Ezek azok a videók, amik nem jelennek meg a feltöltő és adott csatorna listájában, így a YouTube sem ajánlja megnézésre a többi netezőnek. Abban az esetben viszont megnézhetők, ha valaki közvetlenül elküldi a másik félnek a videó linkjét, vagy ha ő valahonnan megszerezte az URL-t. A változás lényegében lekorlátozza, hogy hányan nézhetik meg a nem listázott videókat – de mint feljebb is említettük, ez a 2017 előtt feltöltött videókra vonatkozik.

Hasonló korlátozás lép majd érvénybe a Google Drive-on is szeptember 13-tól. Az eddig mindenki számára szabadon hozzáférhető fájlok nem lesznek mindenki számára hozzáférhetők, csak Google-fiókkal, és a fájl feltöltője által adott engedéllyel lehet megtekinteni adott tartalmat.

A keresőcég e-mailben is küld majd értesítést a változásokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik