Tech

Itt nézheti meg, hogy kihez tartozik egy emelt díjas szám

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Minden hírközlési szolgáltatónak jogszabályi kötelezettsége vezetni az emelt díjas telefon- és sms-szolgáltatásainak hiteles és naprakész listáját, a fogyasztók pedig két egyszerű kereséssel előzetesen ellenőrizhetik ezeket a számokat – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A hatóság a közleményben kiemelte: az ilyen típusú hívások, sms-ek indítását le is lehet tiltatni a szolgáltatóknál a „kellemetlen meglepetések és a számlasokk” elkerülésére. Az emelt díjas szolgáltatások – a 90-es és a 91-es kezdetű, valamint a 16-tal kezdődő öt- és hatszámjegyű telefonszámok – elterjedése óta különösen figyelniük kell az előfizetőknek, hogy megelőzzék a magas mobilszámlákat.

Az emelt díjas számokhoz tartozó szolgáltatás áráról, a szolgáltatást nyújtó cégről és annak elérhetőségeiről a telefonszolgáltatók és az NMHH honlapján található tájékoztatás. A 90-es vagy 91-es emelt díjas számokat ezen a linken, míg az öt vagy hatjegyű rövid számokat pedig itt lehet ellenőrizni. (Amennyiben a hivatkozás nem működik, érdemes ebből a bejegyzésből lekattintani.)

Mivel a 90-es és a 91-es kezdetű számok hordozhatók, róluk a számhordozottsági keresőben, a szamhordozottsag.nmhh.hu honlapon is meg lehet találni, hogy melyik hívószám melyik szolgáltatóhoz tartozik.

Ha kifejezetten adott szolgáltatónál lévő számra vagyunk kíváncsiak, a hozzájuk tartozó nyilvántartásokban is kereshetünk. A Telekom nyilvántartása a www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/mobil/kapcsolodo-szolgaltatasok/emeltdijas-szolgaltatasok, a Telenoré a www.telenor.hu/emeltdijas-szolgaltatasok, a Vodafoné pedig a www.vodafone.hu/vodafonerol/aszf/emeltdijas-szolgaltatasokkal-kapcsolatos-informaciok címeken érhető el. Az NMHH felhívta a figyelmet arra is, hogy a körültekintő fogyasztói magatartás nem ér semmit, ha a szolgáltatók nem frissítik a nyilvántartást.

Kapcsolódó
350 milliós bírságot kapott a Bongo SMS-játék üzemeltetője
A versenyhatóság tavaly indított eljárást az elsősorban gyermekeket és kamaszokat célzó Ask Bongo („Kérdezd Bongot!”) szolgáltatás hirdetései miatt.

A hatóság legutóbb az „Ask Bongo” nevű emelt díjas szolgáltatásról állapította meg, hogy a Magyar Telekom nem teljesítette a nyilvántartási kötelezettségét, mivel a számra ugyanabban az időben kétféle, egymásnak is ellentmondó találatot adott. A hatóság kötelezte a szolgáltatót a jogszerű állapot helyreállítására és egy intézkedési terv elkészítésére a hasonló hibák elkerüléséért. A döntés ellen a szolgáltató a másodfokú hatóságnál és a bíróságon is fellebbezett, de mindkét szerv az NMHH álláspontját erősítette meg – írták.

A hatóság közlése szerint szerda óta a hírközlési szolgáltatóknak a számlán tételesen fel kell tüntetniük az emelt díjas szolgáltatásokat, amelyből már könnyebben kiderül, kinek, milyen szolgáltatását, mennyiért vette igénybe az ügyfél.

Kitértek arra is: az emelt díjas sms-szolgáltatások fogadása alapbeállításként tiltva van minden ügyfélnek, kivéve azoknak, akik arra kérték a szolgáltatót, hogy oldja fel a blokkolást.

A visszaélések miatt már két mobilszolgáltató is jelezte, hogy kivezeti a fogadott emelt díjas sms-szolgáltatásokat. Ugyanakkor az emelt díjas hívások és a küldött sms-ek kimenő forgalmának tiltását külön kérni kell a szolgáltatótól.

Kapcsolódó
A Telekom búcsút intett az emelt díjas SMS-nek
A visszaélések miatt már nem fenntartható a szolgáltatás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik