Tech

Megint támadnak az adathalász csalók, erre figyeljen!

Getty Images
Getty Images

Vigyázzatok, megint próbálkoznak a banki adathalász csalók – olvasható a Magyar Rendőrség hivatalos Facebook oldalán. A rendőrséghez több jelzés érkezett, hogy sokakat hívtak fel magukat banki alkalmazottaknak – jellemzően bankbiztonsági vezetőnek – kiadó személyek telefonon. Arról tájékoztatják őket, hogy vagy „hackertámadás” érte a bakszámlájukat vagy nagy összegű vásárlást kezdeményeztek a bankkártyájukkal. A hiba elhárítása érdekében csupán három dolgot kérnek: bankkártya adatok megadása, egy program telepítése és a netbankba történő belépéshez szükséges adatok kiadása.

Mindezek után a csalók jogosulatlan fizetéseket tudnak kezdeményezni. A letöltött program távoli elérést biztosít a sértett számítógépéhez, amin keresztül könnyedén hozzáférnek az ott elmentett netbanki felhasználói nevekhez, jelszavakhoz. Ha esetleg be van állítva a kétfaktoros hitelesítés, az SMS-ben kapott kódot is elkérik, így utalást tudnak kezdeményezni.

A rendőrség az alábbiakat javasolja mindenkinek:

    • A felhasználónevet, jelszót, bankkártya adatokat soha ne küldük el senkinek. Kizárólag banki fizetési oldalon vagy más megbízható pénzügyi szolgáltató oldalán adjuk meg bankkártya adatainkat.
    • Ne telepítsünk semmilyen alkalmazást a számítógépre vagy telefonra idegen személy kérésére.
    • Mobilalkalmazásokat mindig a hivatalos alkalmazás-áruházból töltsünk le.
    • A felhasználói fiókoknál (levelezési, banki, közösségi oldalak) állítsunk be a kétfaktoros (kétlépcsős) azonosítást.

Az alábbi üzeneteket látva pedig legyünk óvatosak, valószínűleg átverés van mögöttük:

  • Frissítsd a jelszavad az alábbi linken
  • Lépj be a fiókodba, ellenkező esetben 24 órán belül törlődik.
  • A mellékelt számla befizetéséhez a linken add meg a bankkártya-adataidat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik