Tech

Utódot kap a Sony zseniális zajszűrős fülhallgatója

Sony
Sony

A Sony két éve mutatta be a kifejezetten népszerű 1000X széria kiválóra sikeredett WF-1000XM3 modelljét, ami idén júliusban utódot kap WF-1000XM4 néven. A gyártó ígérete szerint ez a füles új szintre emeli a piacvezető zajszűrést és a hangminőséget, köszönhetően a V1 integrált processzornak. A Sony által fejlesztett kompones tovább növeli a Sony már ismert QN1e chipjének zajszűrési teljesítményét, és emellé kevesebbet is fogyaszt, mint az elődje.

Kapcsolódó
A Sony vadiúj zajszűrős fülhallgatójának nincs párja
Igényes kivitelezés, az aksi átlagon felül teljesít, a zajszűrés pedig még a 3-as metróval is simán megbirkózik.

A WF-1000XM4 nagy teljesítményű, kettős zajszenzoros mikrofonokkal rendelkezik, amik segítségével a környezeti zajok felderíthetők és elemezhetők, rendkívül pontos zajszűrést eredményezve, amiben fontos szerep jut az immár 6 milliméteres meghajtóegység 20 százalékkal megnövelt mágneses térfogatának is. Utóbbi a nagy tűrőképességű membránnal karöltve ráadásul jobb teljesítményt nyújt az alacsony frekvenciákon, és javítja a zajszűrést azáltal, hogy nagy pontosságú zajszűrő jelet generál az alacsony frekvenciatartományban.

Az új modellen változtak a zajszigetelő fülpárnák is: egyedi poliuretán habanyagból készülnek, ami nemcsak puha és rugalmas, de maximalizálja a fülpárna és a hallójárat közötti érintkezési felületet. Ezzel kiküszöböli a hézagokat a hangszigetelés és a zaj csökkentése érdekében, valamint javítja a fülkagylóhoz való tapadást a stabilabb illeszkedés érdekében.

Sony A WF-1000XM4 szürke és fekete színben lesz elérhető.

A fülhallgató viszont nem csupán a zajszűrésben jeleskedik: az LDAC hangkódolási technológiának hála támogatja a nagy felbontású vezeték nélküli hangzást is. Az LDAC körülbelül háromszor több adatot továbbít (990 kilobájt/másodperces maximális átviteli sebesség mellett), mint a hagyományos Bluetooth audio, így a gyártó ígérete szerint a High-Resolution Audio tartalmak is kiváló minőségben élvezhetők, a lehető legközelebb a közvetlen vezetékes kapcsolathoz. A 6 milliméteres meghajtóknak köszönhetően a fülesek a kis méret ellenére is dinamikus hangzást biztosítanak, a magas tűrőképességű membrán pedig gazdag basszustartományt reprodukál. A V1 integrált processzor szintén javítja a hangminőséget és csökkenti a torzítást, valamint lehetővé teszi az LDAC kodekfeldolgozást és a DSEE Extreme funkció használatát.

Az Edge-AI segítségével a DSEE Extreme (Digital Sound Enhancement Engine) valós időben skálázza fel a tömörített digitális zenei fájlokat. Dinamikusan felismeri a hangszerelést, a zenei műfajokat és a dalok egyes elemeit, köztük az éneket és a közjátékokat, visszaállítja a tömörítés során elveszett magas tartományú hangzást a gazdagabb, teljesebb hallgatási élmény érdekében.

Újdonság, hogy már itt is elérhetővé a Speak-to-Chat funkció, aminek hála rövid beszélgetések folytathatók a füles eltávolítása nélkül. Amint a felhasználó elkezd beszélni, a Speak-to-Chat automatikusan megállítja a zenét, és beengedi a környezeti hangokat – praktikus olyan esetekben, amikor nem szeretnénk kivenni a fülhallgatót, vagy épp tele van a kezünk. Amint a beszélgetés véget ér, a zene automatikusan újraindul. A funkció alapja a precíz hangfelvételkészítő technológia, amely négy mikrofont és érzékelőt ötvöz fejlett hangjelfeldolgozással.

Sony A tök 40 százalékkal kisebb, mint az előd esetében.

A WF-1000XM4 tudja továbbá a Quick Attention funkciót, azaz elég az ujjunkat a fülhallgató jobb oldalához érinteni, ha szeretnénk röviden belehallgatni valamibe, vagy meg szeretnénk szólalni – ilyenkor a hangerő lecsökken, a környezeti hangok pedig hallhatóbbá válnak. Az adaptív hangvezérlési funkció pedig érzékeli, hogy hol tartózkodunk és mit csinálunk – például utazunk, sétálunk vagy várakozunk –, majd az ideális hallgatási élmény érdekében módosítja a környezeti hangbeállításokat. Az adaptív hangszabályozás felismeri a gyakran látogatott helyeket, köztük a felhasználó irodáját, edzőtermét vagy a kedvenc kávézóját, és a hangzást a szituációhoz igazítja.

Az új fülest emellett kisebbre és könnyebbre tervezték az elődjénél:

tíz százalékkal kisebb, azonban a hangminőség és az akkumulátor élettartama nem csökkent – utóbbi úgy, hogy a töltőtok is 40 százalékkal kisebb, mint legutóbb. A fülesek egy töltéssel 8 órán át használhatók, a töltőtok pedig további 16 órát tesz lehetővé, öt perces gyors töltés pedig akár 60 percnyi hallgatási idő érhető el. Fontos továbbá, hogy ezúttal nem marad el a vezeték nélküli töltés sem, és megkapjuk az IPX4 szabványnak megfelelő vízállóságot is.

Sony Végre a vezeték nélküli töltésről sem kell lemondanunk.

A WF-1000XM4 csomagolása műanyagmentes, a kisebb mértékű hulladéktermelés érdekében a papírcsomagolás 99 százaléka – a címkéket kivéve – kifejezetten a Sony számára kialakított újrahasznosított és fenntartható anyagokból készül. Az új füles fekete és ezüst színekben lesz elérhető 2021 júniusától, a pontos hazai árról viszont egyelőre még nincs információnk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik