Tech

Újabb badarság terjed a Facebookon, ne dőljön be neki

Getty Images
Getty Images

Május végén kezdett el terjedni a Facebokon egy bejegyzés, mely szerint egy bizonyos betű- és számkombinációval a rég látott ismerősök posztjait lehet előhozni a hírfolyamban. A szöveg az alábbi:

Köszönöm a tippet a Facebook megkerülésére… OO5251839 Működik!! Teljesen új profilom van. Olyan emberek posztjait látom, akiket már nem láttam. A Facebook új algoritmusa ugyanazokat az embereket választja ki – 25 körül – akik látni fogják a bejegyzéseidet. Tartsd az ujjad bárhol ebben a bejegyzésben, és kattints a ′′ másolat ′′ gombra. Menj az oldaladra, ahol azt mondja, hogy ′′ mi jár a fejedben “. Koppintsd meg az ujjad az üres Kattints a beillesztésre. Ez megkerüli a rendszert. Sziasztok új és régi barátok! Helló! Dobj egy kis hellót, köszi! KÉRLEK, HA EZT LÁTOD, KÉRLEK MONDJ HELLÓT. Üdv mindenkinek! Helló!”

A megosztásnak azonban nem sok értelme van – írja az urbanlegends.hu. A Facebook az ilyen és korábbi hasonló megosztások hasznosságát már többször cáfolta, többször is elmondták: egy ilyen algoritmusnak már csak azért sem lenne értelme, mert ha valaki mindig ugyanazokkal az emberekkel találná magát szembe, jó eséllyel nem térne vissza a Facebookra. A Snopes tényellenőrző szerint szintén badarságról van szó.

Hogy sokan úgy érezhetik, valóban több posztot látnak rég látott ismerősöktől a megosztás után, egyszerű oka lehet: az üzenet hellózásra buzdítja azokat, akik olvasták. Minél többen lájkolnak vagy kommentelnek egy posztot, az annál több ismerősünkhöz jut el (például babás fotók). Később jó eséllyel más bejegyzések is megjelenhetnek ezeknek a hellózó embereknek a falán tőlünk és fordítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik