Tech

Erre érdemes figyelni, ha neten szervezi a nyaralást

Getty Images
Getty Images

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) adatai alapján 2018-ban az utazók 84 százaléka (1176 milliárd turista) különféle gyűjtőoldalakon (Expedia, Kayak) foglalta le a nyaralását ahelyett, hogy szállodákkal vagy légitársaságokkal lépett volna kapcsolatba, és ez a szám egyre csak nő. Nekik azonban különféle kockázatokkal kell számolniuk az interneten, mert a repülőjegy-vásárlás, szállásfoglalás és autóbérlés bérlés során jellemzően meg kell adni a bankkártya- és személyazonosító adatokat is – hívja fel rá a figyelmet a NordVPN. A biztonsági cég összeszedte az utazókat érintő legjelentősebb online kockázatokat.

Hamis megállapodások

A csalók hamisított utazási honlapokkal és üdülési csomagokkal, rendkívül vonzó árakat kínálva próbálják meg bevonzani az embereket. Amikor az ügyfél megpróbál foglalni a megállapodás alapján és megadja bankkártyája adatait, azokat ellophatják. Ennek megelőzésére csalásra utaló jeleket kell keresni. A hamis utazási megállapodások során rendszerint előre kell fizetni, írásos megállapodás nélkül. Emellett rendszerint a repülőjárat és a szállás nevét sem adják meg, gyakran említik viszont helyette a „kiegészítő” és az „ingyenes” szavakat. Ezért egy olcsó üdülés lefoglalása előtt mindig keresse ezeket a jeleket és ellenőrizze a honlapról adott visszajelzéseket az interneten.

Adathalász e-mailek

A csalók által használt másik technika a hamis e-mailek küldése, melyek teljesen valósnak tűnnek. Az ilyen e-mailek különféle részletek megerősítését kérik, online versenyekhez való csatlakozást kérnek, olcsó utazási ajánlatokat javasolnak vagy úgy tesznek, mintha valamit ingyen adnának. A csalók emellett adathalász e-maileket küldenek, ahol felszólítják az érintetteket arra, hogy fizessék ki a bérelt autó gyorshajtási bírságát, ellenkező esetben jogi eljárást helyeznek kilátásba.

Az utazók nem mindig ellenőrzik a valósnak tűnő utazási szolgáltatók e-mail-címét és hitelesítő adatait. Ennek elkerülésére mindig ellenőrizze a küldő e-mail-címét, a hivatalos honlapot, a dizájnelemeket, a nyelvtani hibákat. Kétségek esetén hívja fel az ügynökséget és kérdezze meg, hogy tényleg küldtek-e Önnek e-mailt.

Nem biztonságos wifi

A legtöbb turista nyilvános Wi-Fi-hotspotokat használ, ám sajnos ez is kockázatot jelent. A hackerek gyakran élnek az oldaleltérítéssel – ehhez nyilvános hálózatokhoz csatlakoznak, és más hálózati felhasználók minden online tevékenységét nyomon követik. Ilyen módon az utazók elérhetővé tehetik a hackereknek közösségi média fiókjaikat, fényképeiket, jelszavaikat és banki adataikat. Ennek az elkerülésére a legjobb megoldás a virtuális-magánhálózat (VPN) használata, mely az internetes adatokat átirányítja egy titkosított virtuális csatornára.

Közösségi média

Számos utazó alig várja, hogy nyaralási fényképeit közzé tegye a közösségi média felületeken. Bár csábító lehet, hogy barátaival és családjával megossza a boldog pillanatokat, ezzel különféle veszélyeknek is kiteszi magát. A hackerek és más bűnözők célba vehetik és betörhetnek a házába, amíg távol van – figyelmeztet a biztonsági cég. Ezért az utazási pillanatok megosztásával jobb várni addig, amíg haza nem ér. A nyaralási képeit emellett bizalmasan is átküldheti szeretteinek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik