Tech

Izgalmas jelek érkeztek egy távoli galaxisból

A gyors rádiókitörések (FRB-k) napjaink nagy csillagászati rejtélyei közé tartoznak. A rendkívül rövid, néhány milliszekundumos, nagy energiájú rádiójeleket 2007-ben fedezték fel, és hiába észleltek azóta többet is, még rengeteg a kérdés velük kapcsolatban. Bár korábban egyes szakértők felvetették, hogy az FRB-k akár az idegen intelligencia nyomai is lehetnek, sokkal valószínűbb, hogy természetes objektumok, például magnetárok bocsátják ki őket.

Egy új tanulmányban a kutatók az eddig legközelebbi, a Tejútrendszeren kívülről érkező jeleket vizsgálják – írja az IFLScience. A rádiókitörédrk 11,7 millió fényévre keletkeztek, az M81 galaxisban. Az FRB 20200120E több más gyors rádiókitöréshez hasonlóan ismétlődő.

A friss eredmények alapján a jelek meglepő helyen, egy gömbhalmazban jöttek létre.

A gömbhalmaz csillagok sűrű csoportosulása, amely gyakran a rendszereket körülvevő hálóban található. A kutatók úgy gondolják, hogy az FRB-ket fiatal magnetárok alakítják ki, a gömbhalmazokban azonban ennél idősebb objektumokra számítanak.

davidhajnal / Getty Images

A csapat több magyarázattal is előállt. Lehetséges, hogy az FRB-t kialakító magnetár két nagy sűrűségű csillag összeolvadásával jött létre, de az sem kizárható, hogy egy kettős rendszer hozza létre a kitöréseket.

Mivel a FRB 20200120E viszonylag közel fekszik, a szakértők bíznak benne, hogy a távolabbi FRB-khez képest több részletet deríthetnek ki róla.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik