Tech

Így tudja letölteni és használni a védettségi igazolvány alkalmazást

Getty Images
Getty Images

Május 13-án este Androidra és iOS-re is elérhetővé vált a védettségi igazolvány néhány napja bejelentett okostelefonos applikációja, aminek a regisztrációs folyamata meglehetősen körülményesre sikeredett. Segítség képpen összeállítottunk egy lépésről lépésre haladó összefoglalót, hogy miképp lehet letölteni az alkalmazást, majd regisztrálni a rendszerbe.

A folyamathoz érdemes előkészíteni az okostelefonunkat, illetve egy PC-t vagy egy laptopot!

Letöltés és regisztráció

  1. Töltsük le az applikáció androidos vagy iOS-re készült verzióját.
  2. Látogassunk el az EESZT oldalára és jelentkezzünk be a rendszerbe az ügyfélkapu adatokkal, az elektronikus személyivel vagy a telefonos azonosítással.
  3. A belépést követően a kék menüsáv jobb szélén megjelenik a Mobilapplikációk menüpont, kattintsunk ide.
  4. A megjelenő új oldalon, az EESZT alkalmazás résznél kattintsunk az ÚJ REGISZTRÁCIÓ gombra.
  5. Nyissuk meg a telefonra letöltött EESZT alkalmazást.
  6. Az app nyitóoldalon megjelenő mezőbe írjuk be a TAJ-számunkat.
  7. Lépjünk vissza az EESZT weboldalára, ahol a lap alján nyomjuk meg a TOVÁBB gombot.
  8. Olvassuk be a telefonunkkal a weboldalon megjelenő QR kódot.
  9. A QR kód beolvasását követően az EESZT oldalán adjuk meg a telefonon megjelenő 4 karakteres kódot, és nyomjuk meg a TOVÁBB gombot.
  10. Adjunk meg egy 6 számjegyű PIN kódot (ezt jegyezzük meg jól), pipáljuk ki az elvárásokra figyelmeztető boxot, majd nyomjuk meg a BEFEJEZÉS gombot.
  11. Az okostelefonos alkalmazásban adjuk meg a PIN kódot, ezzel megtörténik a belépés.
  12. A COVID vakcina igazolás gombra bökve elérhetővé válik az ellenőrzésre szolgáló QR kód, a nevünk, a TAJ-számunk, az első oltás dátuma és az, hogy védettek vagyunk a SARSCoV-2 vírussal szemben. Az viszont nincs megjelenítve, hogy milyen oltást kaptunk. Jelen pillanatban mindössze ennyiből áll a védettségi igazolvány alkalmazás.
Birkás Péter / 24.hu Ennyit kapunk a sikeres regisztrációt követően.

Az applikációban megjelenő QR kód a cikkünk írásának pillanatában – a plasztik védettségi kártyával szemben – nem vezet sehová, hiába is próbáltuk beolvasni egy másik telefonnal. Könnyen elképzelhető, hogy a beolvasáskor megjelenő igencsak hosszú kódsort csak az EESZT másik, ellenőrzésre szolgáló alkalmazása képes értelmezni. Utóbbival kapcsolatos érdekesség, hogy ennek az applikácinak a Play Áruházas linkjét május 13-án éjszaka leszedték az EESZT oldaláról, illetve az alkalmazás eltűnt a Google appáruházából is.

Több regisztráció és újraregisztrálás

Fontos, hogy csak egy telefonra lehet beregisztrálni az alkalmazást, illetve a telefonon csupán egy regisztráció tárolható, tehát egy egész család dokumentumait nem lehet egy mobilon tartani. Ha valamiért készüléket váltanánk, akkor az EESZT oldalán és a mobilalkalmazás beállítások menüjében egyaránt törölni kell a regisztrációt, majd az elejéről kezdeni a fenti folyamatot.

Utóbbi esetben figyeljünk arra, hogy az újraregisztrálásnál ne a korábbi PIN-kódot adjuk meg ismét, mert tapasztalataink szerint a kód újbóli használatával nem fog működni az alkalmazás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik