Tech

Kialakulhatott az élet ezekben az idegen rendszerekben

Nikolaos Georgakarakos, az Abu-Dzabi New York Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban olyan kettős csillagokat mutatnak be, amelyek környékén potenciálisan kialakulhatott az élet – írja a ScienceAlert. Bár a Naprendszer alapján sokan azt hihetik, hogy a csillagok általában egyedül, bolygókkal körülvéve keringenek, valójában a Tejútrendszer csillagainak 85 százaléka kettős rendszerben található.

A szakértők a Kepler űrtávcső adatait elemezték, a kutatók többek között a csillagok tömegét, sugárzását és a rendszerükben lévő óriásbolygók helyzetét vizsgálták. A csapat célja az volt, hogy olyan kettős csillagokat azonosítsanak, amelyek körül Föld-szerű égitestek keringhetnek.

Georgakarakosék összesen kilenc rendszert tanulmányoztak, közülük kettőben valószínűleg nincs lakható zóna. Ez azt a régiót jelenti a csillagok körül, ahol elvileg fennmaradhat az élet alapja, a folyékony víz. Öt rendszerben, a Kepler-34-ben, a Kepler-35-ben, a Kepler-38-ban, a Kepler-64-ben és a Kepler-413-ban ugyanakkor adottak lehetnek a körülmények.

A szakértők szerint a Kepler-38 különösen ígéretesnek tűnik.

A hasonló, kettős csillagoknál rendkívül bonyolult a lakhatóság felmérése. Ha például egy bolygó túl közel kerül csillagaihoz, potenciális óceánja elpárolog, ha viszont túl messze fekszik, megfagyhat a felszínén lévő víz.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

„Miután megerősítettük, hogy stabli pályán potenciálisan lakható bolygó fekszik, folytathatjuk annak vizsgálatát, hogy mennyi sugárzást kap a két csillagtól az idők során” – mondta Siegfried Eggl, az Urbana-Champaigni Illinois-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja. A Kepler adataiból tudjuk, hogy kialakulhatnak bolygók kettős rendszerekben, a friss eredmények pedig azt mutatják, hogy az ilyen égitesteken akár az élet számára is kedvező lehet a környezet.

Fontos kiemelni, hogy az új tanulmányban nem állítják, hogy az érintett rendszerekben élet van. A csapat csupán azt mérte fel, hogy alkalmasak lehetnek-e a potenciális bolygók a létformák számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik