Tech

Az iPhone-osok nem kérnek az appok általi követésből

Christoph Dernbach / Getty Images
Christoph Dernbach / Getty Images

Az Apple április 26-án adta ki az iOS mobilszoftver 14.5-ös verzióját, mellyel a korábbinál több kontrollt kapnak a felhasználók: minden alkalmazás köteles engedélyt kérni, mielőtt elkezdhetik követni a felhasználót, vagy az iPhone-ját más vállalatok alkalmazásain és webhelyein keresztül célzott hirdetések elhelyezése, illetve adatbrókerekkel való adatmegosztás céljából. Ez a lépés érthető mód kicsit sem tetszik a követési tevékenységekből bevételt kovácsoló Facebooknak, olyannyira nem, hogy komplett kampányba kezdtek, élesen kritizálva a cupertinói cég döntését.

A Flurry Analytics adatelemző cég friss számai szerint nem is alaptalan a közösségi óriás aggodalma: egy 2,5 millió főn készített, az elmúlt két hetet vizsgáló felmérés szerint az amerikai iPhone-felhasználóknak mindössze négy százaléka engedélyezte a rendszernek önkéntesen, hogy adatokat gyűjthessenek az alkalmazások. A globális piacot nézve sem sokkal jobb a helyzet: világszerte az iOS-felhasználók 12 százaléka engedi a tevékenységet.

Az App Tracking Transparency-nek köszönhetően az alkalmazások megnyitásakor egy felugró ablak fogadja a felhasználót, ami arról érdeklődik, hogy engedélyezi-e az app számára, hogy más cégek alkalmazásaiban és weboldalain nyomon kövessék. Erre kétféle választ adhatunk: igent, vagy nemet. Utóbbi esetén az Apple letiltja az app hozzáférését a készülékazonosítóhoz, ami egy kulcsfontosságú betű- és számsorozat a tevékenységek követéséhez. Természetesen a megadott jogosultságon később is változtathatunk a telefon beállításai alatt, egyben ellenőrizhetjük, hogy mely appoknak van már engedélyük, ami visszavonható. Azt is beállíthatjuk, hogy az összes alkalmazás esetében ki legyen kapcsolva az engedélykérés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik