Tech

Ömlik a pénz az Apple-höz, rengetegen vettek iPhone-t, Macet

LightRocket via Getty Images
LightRocket via Getty Images

A szerdai amerikai tőzsdei zárás után közzétett jelentés szerint az Apple megduplázta nyereségét a második negyedévben. A vállalat pénzügyi éve márciussal zárt második negyedévében 89,584 milliárd dollár bevétel mellett 23,630 milliárd dollár nyereséget ért el – írja az MTI. Az idei második negyedévben elért bevétel a legnagyobb, amelyet a cég pénzügyi éve második negyedévében valaha elért.

A vállalat minden földrajzi régióban növelte bevételét, a legnagyobb mértékben, 87 százalékkal Kínában 17,728 milliárd dollárra 9,455 milliárd dollárról. Európában 56 százalékkal nőtt az Apple bevétele 22,264 milliárd dollárra.

Az iPhone eladásokból származó bevétel a második negyedévben 47,938 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 28,962 milliárd dollárról, pénzügyi éve első felében pedig 113,535 milliárd dollárra 84,919 milliárd dollárról.

A CounterPoint Research cég ebben a hónapban tette közzé az okostelefonok globális népszerűségére vonatkozó, januári felmérését is, ami szintén az almás mobilok népszerűségét mutatta. A top tíz legkelendőbb mobil közül hat is az Apple modellje, élen az iPhone 12-vel, amit az iPhone 12 Pro Max, majd az iPhone 12 Pro és az iPhone 11 követ. A piackutató cég szerint azzal is magyarázhatók az impozáns számok, hogy az iOS-es felhasználók nagy része az 5G-támogatás miatt váltott a legújabb iPhone-ra.

Kapcsolódó
Ezeket a mobilokat vették legtöbben év elején
A top tízben hat modell is iPhone.

Az eredmények szerint nagyon jól mennek a Mac asztali számítógépek is: a második negyedévben rekordeladást sikerült elérni 9,102 milliárd dollár értékben. Az előző pénzügyi év második negyedévében a Mac számítógépek értékesítése 5,351 milliárd dollár bevételt hozott, a szintén rekordort elért szolgáltatási üzletág pedig 13,348 milliárd dolláros bevételt termelt.

A vírusjárvány miatt kialakult gazdasági helyzetre hivatkozva az Apple nem tett előrejelzést a folyó negyedév várható eredményére vonatkozóan, mindössze annyit jelzett, hogy „számottevő növekedésre” számít éves összevetésben.

A számítástechnikai és informatikai ágazatban kialakult alkatrészhiány hatásai alól az Apple sem mentesült, a beszállítási fennakadások elsősorban a Mac és az iPad számítgépek értékesítését fékezik, ami a folyó negyedévben 3-4 milliárd dollárral foghatja vissza értékesítési árbevételét – jelezte Luca Maestri pénzügyi igazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik