Tech

A klímaváltozás hatásait szemlélteti a Google Earth látványos újdonsága

Google
Google

A Google Earth (Google Föld) új 3D-s timelapse funkcióval bővült, amivel a netezők minden korábbinál látványosabb képet kapnak arról, hogyan változott a bolygónk geológiája 1984 és 2020 közt. Az idő múlását szemléltető mód egyben láthatóbbá teszi a klímaváltozás hatásait is.

Rebecca Moore, a Google Earth igazgatója a héten jelentette be az újítást a sajtó képviselőinek, ami csütörtökön vált elérhetővé mindenki számára. A funkciót egyszerűen „Timelapse” névre keresztelték, és a Google Earth bal oldali menüsávjának Utazó (Voyager) módja alatt érhető el (ezt egy kormány alakú ikon jelzi). Miután előhívtuk a timelapse módot, távolodva akár az egész bolygót is szemlélhetjük messziről, vagy rákereshetünk egy adott pontra, mondjuk Budapestre.

Google

A kiválasztás után automatikusan pörögni kezdenek a műholdfelvételek egészen 1985-től kezdve napjainkig. A Google felajánl öt előrekészített „vezetett túrát” is, melyek többek közt az erdők átalakulását, a városiasodást, vagy a bányászat hatásait mutatják be.

A keresőcég elmondása szerint a módhoz több mint 24 millió felvételt használtak fel, melyekből egyetlen, 4,4 terapixel méretű videómozaikot készítettek, ennek pontjai váltak most böngészhetővé. A cég a NASA, az amerikai földtani intézet (USGS), az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség (ESA) közreműködésével gyűjtötte össze a szükséges adatokat.

Nem ez a Google Earth csapatának első timelapse eszköze, 2013 májusában egy 2D-s képekből összeállított funkciót tettek közzé, ám a 3D-s frissítés még ennél is elképesztőbb látványt nyújt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik