Tech

Frissítés jött a Google Chrome-hoz, érdemes telepíteni

LightRocket via Getty Images)
LightRocket via Getty Images)

A tervezettnél egy nappal később megjelent az asztali gépeken futó Google Chrome legújabb, 90-es számozású verziója, ami kezelőfelületben nem nagyon hoz fejlődést, biztonság terén annál inkább. A csúszás is valójában egy hirtelen jött, nulladik napi sebezhetőség foltozása miatt történt, de ezen felül is bőven van indok az új csomag azonnali telepítésére.

A Chrome 90 egyik komolyabb újdonsága, hogy ha a meglátogatni kívánt weboldalak címét beírjuk, a böngésző rögtön a titkosított HTTPS protokollon próbál csatlakozni a kiszolgálóhoz. Eddig az alapértelmezett beállítás ugyanis a HTTP volt, ami a legtöbb esetben lassította az oldal betöltését. És nem csak hogy gyorsabb, de biztonságosabb is így a böngészés.

A másik, hogy a böngésző már nem csak lejátszani képes az AV1 tömörítést használó videókat, de kódolni is tud, első alkalommal kap AV1 encodert. Ennek köszönhetően pedig kevesebb sávszélességet használnak el a videóhívások, méghozzá különösebb minőségromlás nélkül.

Hogy a Chrome böngészője automatikusan frissült-e, könnyen ellenőrizheti: keresse meg a Súgó menüpont alatt A Google Chrome névjegye pontot. Amennyiben nem a legutóbbi verziót használja, a telepítést innen rögtön elvégezheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik