Getty Images
Tech

Óriásit robbant a PC-piac a világjárvány hatására

Éves összehasonlításban 32 százalékkal nőtt a személyi számítógépek értékesítése a globális piacon – írja az MTI a Gartner nyomán. Az amerikai piackutató cég 2000-ben indult adatgyűjtésének kezdete óta ez a leggyorsabb valaha mért ütem, ami mögött elsősorban az alacsony bázisérték áll.

Az első negyedévben 69,9 millió személyi számítógépet értékesítettek, de ez a szám lehetett volna magasabb is, ha nem hátráltatta volna a gyártást a félvezető áramkörök hiánya.

A 2020 eleji szállítási fennakadások nélkül a negyedéves növekedés mértéke kisebb lenne. A félvezető áramkörök hiánya ugyanakkor most is hátrányosan befolyásolja a beszállítói láncok működését, nem ritkán négyhavi késlekedést okozva a megrendelések teljesítésében”

– mutatott rá Mikako Kitagawa, a Gartner kutatási igazgatója.

Kitagawa megalapozottnak tartja azt a feltételezést, hogy a személyi számítógépek iránti kereslet az otthoni munkavégzést szorgalmazó járványvédelmi korlátozások enyhülését követően is élénk marad. A gyártók viszont szoros figyelemmel követik az események alakulását annak megelőzése érdekében, hogy túl nagy készleteik halmozódjanak fel.

Tarolt a Lenovo

Az első negyedév piacvezetője ismét a Lenovo volt 17,548 millió értékesített számítógéppel, ami az egy évvel korábbinál 42,3 százalékkal több. A cég piaci részesedése 25,1 százalékra 23,3 százalékra nőtt. A Lenovo jórészt annak köszönhette eladásainak messze a piaci átlag feletti növekedését, hogy alkatrészeinek nagy részét házon belül gyártja, így nem volt annyira kitéve a félvezető áramkörök hiányának, mint a többi gyártó.

A második helyre a HP került fel 14,963 millió személyi számítógép eladásával, így a cégnek a piaci átlagnál nagyobb 34,6 százalékos növekedéssel 21,4 százalékra sikerült bővítenie piaci részesedését a megelőző 21 százalékról.

A tavalyi első negyedévi visszaesés a HP-t érintette a leghátrányosabban, az idei nagy növekedés tehát jórészt az alacsony bázisnak tulajdonítható.

A harmadik helyen álló Dell 12,9 százalékkal növelte eladásait 11,542 millióra, piaci részesedése így 16,5 százalékra csökkent 19,3 százalékról. A Dell átlag alatti növekedése az üzleti célú számítógépekre kihegyezett termékportfóliójának tulajdonítható. Így kimaradt a lakosság körében népszerű termékcsaládok forgalmának robbanásszerű növekedéséből.

Bőven a piaci átlag felett növelte eladásait az Apple, 48,6 százalékkal 5,572 millióra, ami az idén 8,0 százalékos piaci részesedéshez volt elegendő számára a tavalyi első negyedévi 7,1 százalék után.

Kapcsolódó
Súlyos árat fizetünk azért, hogy megrohamoztuk a kütyügyártókat
A koronavírus hatására világszerte nőtt a kereslet az elektronikai eszközök iránt, majd beütött az iparokon átívelő chiphiány.

Az Acer 3,968 millió személyi számítógépet értékesített az idei első negyedévben, 36,6 százalékkal többet a tavalyinál, piaci részesedése pedig 5,7 százalékra emelkedett 5,5 százalékról. Az ASUS is a piaci átlag felett, 39,7 százalékkal növelte eladásait 3,742 millióra, piaci részesedése 5,4 százalékra emelkedett 5,1 százalékról.

Az összes többi személyiszámítógép-gyártó a piaci átlag alatt növelte együttesen eladásait, 26,4 százalékkal 12,532 millióra az idei első negyedévben. Együttes piaci részesedésük 17,9 százalékra csökkent 18,7 százalékról.

Az Egyesült Államokban 13,56 millió személyi számítógépet értékesítettek az első negyedévben, 24,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az EMEA térségben 30,9 százalékkal 22,4 milliót értékesítettek. A fennmaradó rész az ázsiai-csendes-óceáni térségben kelt el, 37,6 százalékos, a világpiaci átlag feletti növekedéssel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.