Tudomány

Fából faragott szuperchip mentheti meg a bolygót?

wooden-chip (Array)
wooden-chip (Array)

A speciális nanoszállakból készült félvezető felhasználásával valóban környezetbarát számítógépeket és okostelefonokat építhetünk.

A Science Daily híre szerint a Wisconsin-Madisoni Egyetem kutatói az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumával közösen biológiailag lebomló félvezetőt fejlesztettek ki. A chip alapjául speciális, fából készült cellulóz-nanoszállak (CNF) szolgáltak.

Zhenquiang „Jack” Ma professzor, a kutatócsoport vezetője azt reméli, hogy újításuk nagyban hozzájárulhat az elektronikai eszközökben található mérgező anyagok okozta környezetkárosítás visszaszorításához. „A chip túlnyomó része CNF-ből késuült. Más anyagokból csak néhány mikrométernyit építettünk bele – magyarázta. – Ezek a chipek biztonságosak, akár egy erdőben is eldobhatjuk, és hagyhatjuk, hogy a gombák lebontsák őket. Éppen olyan biztonságos tápanyag lesz belőlük, mint a komposzt.”

„Ha kivágunk és rostokra bontunk egy fát, papírt készíthetünk belőle – részletezte Zhiyong Cai, Ma egyik munkatársa. – De ha még tovább bontjuk és nanoméretűre szeleteljük, rendkívül erős, rugalmas és átlátszó anyagot, úgynevezett CNF-papírt gyárthatunk belőle.”

A tudósok szerint, ha a gyártók CNF-ből készítenék a chipjeiket, számos olyan, a bolygónk jövőjét is veszélyeztető probléma elkerülhetővé válna, amelyeket a kidobott számítógépek és mobiltelefonok okoznak. „Persze, mivel a ma használt félvezetők gyártása olyannyira olcsóvá vált, nyilván időbe telik majd, mire az iparági szereplők átállnak a fából készült chipekre” – ismerte el Ma. – Mégis bizakodó vagyok. Nyilvánvaló, hogy a jövő a rugalmas elektronikai eszközöké, így előbb-utóbb szükségük lesz erre a technológiára.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik