Tech koronavírus

Drága pénzért árulják a sötét neten az állítólagos vakcinákat

Getty Images
Getty Images

Jelenleg a történelem egyik legnagyobb és legkomplexebb oltási  kampánya zajlik az egész világon, így nem meglepő, hogy a darkneten megjelenő csalók és eladók is próbálnak ebből hasznot húzni. A Kaspersky biztonsági cég kutatói 15 különféle piacteret vizsgáltak meg a darkneten, és három ismert koronavírus-vakcinára találtak ajánlatokat: a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca és a Moderna készítményeire. Olyan eladókat is találtak, akik nem ellenőrzött forrásból származó „COVID19” vakcinákat kínáltak eladásra.

Az eladók zöme Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból kínálta portékáját, egy-egy dózis ára pedig a 250–1200 USD (kb. 77-370 ezer forint) közötti sávban mozgott, vagyis átlagosan 500 USD-t (kb. 155 ezer forint) kértek egy adagért. A kommunikáció titkosított üzenetküldő alkalmazásokon, például a Wickren és a Telegramon keresztül zajlott, az áru ellenértékét pedig kriptovalutában, elsősorban bitcoinban kérték megfizetni.

A feketepiaci eladók zöme mintegy 100–500 tranzakciót hajtott végre, ami azt mutatja, hogy valóban eladtak valamit, de az továbbra sem világos, hogy mit is vettek valójában a darknetet használók.

A Kaspersky szakemberei számára elérhető információk alapján lehetetlen megmondani, hogy az online eladásra kínált vakcinadózisok közül mennyi a tényleges vakcina (hiszen számos egészségügyi létesítményben maradtak maradék dózisok), és hogy mennyi az ajánlatok között a csalás.

Nagyon valószínű, hogy akik tényleg kaptak valamit a postán, azok sem hatékony, igazi vakcinát kaptak. De még ennél is fontosabb, hogy az ilyen vakcinák beszerzése illegális.

A darkneten szinte bármi megtalálható, nem meglepő tehát, hogy az ottani eladók ki akarják aknázni az oltási kampányt. Az elmúlt évben rengeteg olyan csalást kíséreltek meg, amelyhez a COVID-témát használták fel, és ezek nagy része sikeres is volt. Jelenleg az emberek nem csak vakcinákat árulnak, hanem oltási igazolványokat is, amelyek a szabad utazást segítik elő. Fontos, hogy a felhasználók óvatosan kezeljenek minden világjárványhoz kapcsolódó „remek üzletet”, és persze sosem jó ötlet a darkentről vakcinát vásárolni”

– fejtette ki Dmitrij Galov, a Kaspersky biztonsági szakértője.

A Kaspersky szakemberei a következőket javasolják ahhoz, hogy a koronavírus-járvány idején is biztonságban legyünk a csalóktól:

  • Soha ne vegyen termékeket – vakcinákat se – a darkneten.
  • Ha a koronavírushoz kapcsolódó hirdetést lát, mindig gondosan vizsgálja meg a felkeresett weboldal URL-jét. Ha csak egy betű is oda nem illőnek tűnik, vagy ha a szokásos .com végződést .com.tk végződésre vagy valami hasonlóra cserélték, akkor az ösztöneinek azt kell súgniuk, hogy adathalászatról van szó. Soha ne adjon meg személyes adatokat egy ilyen oldalon.
  • Figyeljen oda a nyelvhelyességre és az elrendezésre a felkeresett weboldalakon és a kapott e-mailekben egyaránt. Ha valami adathalászatnak néz ki, az nagy valószínűséggel az is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik