Tech

Megrohamozták a bűnözők a japán járványmegelőző központot

Getty Images
Getty Images

Négyszeresére nőtt a kibertámadások száma a koronavírus-járvány kezdete óta Japán járványmegelőző központja ellen – írja az MTI az intézet pénteki beszámolója alapján. A bejelentés szerint míg 2019-ben körülbelül 1,2 millió alkalommal próbálták feltörni a rendszert, 2020-ban 5,3 millió esetben észleltek behatolási kísérletet. Az intézet részéről leszögezték, hogy a jórészt Oroszországból és Kínából eredő támadások során a hekkerek nem jutottak hozzá bizalmas kutatási eredményekhez.

Mijo Keng, a központ informatikai részlegének a vezetője azt mondta, hogy míg 2019-ben havonta átlagosan 100 ezer hekkertámadás érte őket, ez a szám 2020-ra már 440 ezer körül volt. Hozzátette, hogy míg a tavalyi év első felében a betörési kísérletek nagy része veszélytelen volt, 2020 második felére a hekkerek komolyabb technikát alkalmaztak, például a kibertámadások elkövetésére leggyakrabban használt, Emotet nevű malware trójai programot.

A pandémia kezdete óta világszerte több víruskutató intézet számolt be őket ért hekkertámadásokról. Decemberben feltörték az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) adatbázisát, és a hekkerek több, a Pfizer és a BioNTech vállalat által közösen kifejlesztett koronavírus-oltóanyaggal kapcsolatos adatot szereztek meg.

A Microsoft szoftvervállalat novemberben azt közölte, hogy Oroszországnak és Észak-Koreának dolgozó hekkerek megpróbálták feltörni hét – köztük kanadai, dél-koreai és amerikai – gyógyszergyártó cég adatbázisát. Szakértők szerint a gyakran kormányzati támogatást élvező hekkerek információkhoz, illetve lehetséges gyógymódokhoz próbálnak hozzájutni ilyen módon.

Mijo Keng pénteken arra figyelmeztetett, a hekkertámadások fokozódása miatt a gyógyszeriparnak a jövőben sokkal többet kell fordítania a kiberbiztonságra.

Kapcsolódó
Bűnözők fértek hozzá a Pfizer-BioNTech vakcinájának dokumentumaihoz
Kibertámadás érte az Európai Gyógyszerügynökség rendszerét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik