Tech

A Xiaomi pert nyert az Egyesült Államokkal szemben

Pavlo Gonchar / SOPA Images / LightRocket via Getty Images
Pavlo Gonchar / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Március 12-én a bíróság arra kötelezte az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumát, hogy hagyjon fel a kínai Xiaomi „Kínai Kommunista Hadsereg Vállalataként” történő megjelölésével. Donald Trump kormánya még januárban szabott ki újabb szankciókat kínai cégekre: kilenc vállalatot rakott a honvédelmi engedélyezési törvény alapján összeállított minősített szervezetek feketelistájára. Ezekben a cégekben amerikaiak nem vásárolhatnak részesedést, akiknek pedig már van, november 11-éig meg kell válnia részvényeiktől.

Az érintett cégek közé tartozó Xiaomi nem hagyta annyiban a dolgot: január végén jogi panaszt nyújtott be a döntés ellen, mivel törvénytelennek és alkotmányellenesnek találta azt.

A bíróság ezt követően a cég javára döntött, és teljes egészében és azonnali hatállyal eltörölték az 13959-es számú elnöki rendeletet az Egyesült Államok személyeinek a Xiaomi értékpapírjainak megvásárlására vonatkozó korlátozásáról, valamint az amerikai személyek részvényeinek elidegenítésére vonatkozó követelményről.

Xiaomi úgy véli, hogy „Kínai Kommunista Hadsereg Vállalatként” való megjelölése megalapozatlan és önkényes volt, amellyel a bíró is egyetértett. A Xiaomi a továbbiakban azt kéri, hogy a bíróság nyilvánítsa jogellenesnek a megjelölést, és véglegesen törölje azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik