Tech

Az Europol feltörte az alvilág üzeneteit, több tonna kokaint sikerült lefoglalni

Getty Images
Getty Images

Bűnszervezetek tagjait tartóztatták le az európai hatóságok, miután összehangolt munka eredményeként sikerült lehallgatniuk a titkosított kommunikációt biztosító Sky ECC Network telefonhálózatának egyes kommunikációs csatornáit – jelentette be az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol.

A kanadai Sky ECC egyedi telefonokat árul ügyfeleinek, melyeken előre telepítve található az általuk fejlesztett titkosított csevegő. A mobilokon küldött üzenetek 30 másodperc után automatikusan törlődnek, de ha a felhasználó beír egy vészkódot, az eszközön tárolható összes adat törlődik. Nehezíti az eszközök lekövetését, hogy a kamerákhoz, mikrofonhoz, GPS-hez való hozzáférést letiltották.

A cég üzemeltetőinek állítása szerint a platformjuk teljesen biztonságos, világszerte több mint 170 ezer embert alkalmaz, szerverei az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában találhatók. Naponta millió üzenetet bonyolítanak le egymás közt a szolgáltatás felhasználói. Bár a kritikusok szerint a felhasználók túlnyomórésze bűnöző, a Sky ECC többször is hangoztatta, hogy csak a magánélethez való jogban hisz, és korábban több millió dollárnyi jutalmat ajánlottak fel annak, aki képes feltörni a szolgáltatás titkosítását.

Az Europol szerdai közlése szerint egy titkos akció keretén belül sikerült feltörniük a Sky ECC titkosítását, így a belga, holland és francia hatóságok számos, az Európai Unión belül működő bűnszervezet kommunikációját tudták lehallgatni hónapokon át, így egyértelmű bizonyítékokhoz jutni. Körülbelül 70 ezer felhasználót figyeltek meg.

A belga rendőrség elmondása szerint több száz, pénzmosással, korrupcióval, fegyverkereskedéssel kapcsolatos üggyel kapcsolatban tudtak újabb nyomokra bukkanni, 200 lakást kutattak át a napokban, és 48 embert tartóztattak le. A rendőrség legalább 185 olyan eszközt foglalt le, amelyeken a Sky ECC szolgáltatását használták. Egyben végrehajtották az eddigi legnagyobb kábítószer-razziát, melynek során 17 tonna kokaint és 1,2 millió készpénzt sikerült lefoglalni Antwerpen központjában.

A francia hatóság közel kétezer olyan személy nyomára bukkant a Sky ECC hálózatán, akik kábítószerkereskedéssel hozhatók kapcsolatba. A hollandok 30 embert tartóztattak le és 75 lakást kutattak át, Rotterdamban 28 fegyvert foglaltak le.

Az Europol szerint ez nagy előrelépés a kiberbűnözés elleni harcban. Egy évvel ezelőtt az európai hatóságok több száz gyanúsítottat tartóztattak le, akik az EncroChat kommunikációs platformot használták. Ezután rendkívül nagyot nőtt a Sky ECC népszerűsége, vélhetően amiatt, hogy a bűnözőknek más felületet kellett keresniük.

A Sky ECC az Europol közlése után weboldalán közleményt tett közzé, miszerint szolgáltatása továbbra is biztonságos, és a jelentésekkel ellenben a belga és holland hatóságoknak nem sikerült felfejteni a biztonsági rendszerüket. Szerintük az üzemeltetők szerint a nem hivatalos úton terjesztett mobilokat kompromittálhatták adathalász alkalmazással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik