Tech

Az Europol lekapcsolta a világ egyik legveszélyesebb hálózatát

Getty Images
Getty Images

Nemzetközi összefogás eredményeképpen az illetékes hatóságok megszakították az elmúlt évtizedben kibertámadások elkövetésére leggyakrabban használt, Emotet nevű malware moduláris banki trójai programon alapuló zombihálózat irányítását.

Az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezetének (Europol) tájékoztatása szerint a holland, a német, az amerikai, a brit, a francia, a litván, a kanadai és az ukrán hatóságok együttműködésének köszönhetően sikerült átvenni az elsősorban a banki szektort célzó rosszindulatú program feletti irányítást – írja az MTI. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet tavaly szeptember végén riasztást adott ki, hogy kifejezetten a hazai egészségügyi intézményeket célzó, a kártevőt terjesztő kampányra figyeltek fel, amihez szintén az Emotet adta lehetőségeket használták ki a kiberbűnözők.

Az összehangolt művelet sikere hatékonyan zavarhatja meg a számítógépes bűnözés elkövetőinek és segítőinek tevékenységét. Az Emotet banki trójai program olyan moduláris platformmá fejlődött, amivel különböző kibertámadások hajthatók végre.

Az Emotet eltér a többi kibertámadástól, ugyanis modularitása mellett a támadás mögött álló bűnözők más csoportok számára is értékesítik a kártevőket. Néhány modul ellopja az e-mailek hitelesítő adatait, míg mások a böngészőben tárolt felhasználói nevekre és jelszavakra vadásznak, és zsarolóvírusokat is terjeszthetnek. Ez teszi lehetővé a támadók számára a bevételek maximalizálását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik