Tech

A magyaroknál is probléma a kémprogramok használata

A stalkerware programok (más néven kémprogramok vagy zaklatóappok) a családon belüli erőszak egyik formájaként alkalmazott titkos megfigyelő szoftverek, amik továbbra is komoly problémát jelentenek a Kaspersky biztonsági cég új jelentése szerint.

Az ilyen jellegű programok összesen 53 870 mobileszköz-használót érintettek 2020-ban világszerte. A helyzet nem sokat javult az előző évhez képest: 2019-ben a vállalat 67 500 mobileszköz-használó esetében mutatta ki, hogy stalkerware áldozata lett. A javulás kapcsán ugyanakkor a világjárvány kezdetét is fontos számításba venni, ugyanis a stalkerware programokat sokszor az élettárs vagy partner élete feletti digitális kontroll eszközeként alkalmazzák.

Ennek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a stalkerware programok által érintett felhasználók éves görbéje a 2020. március–június közötti jelentésekben csökkenést mutat, majd aztán a számok megint stabilizálódni kezdenek. Ez egybecseng a globális lezárások kezdetével, valamint a későbbi időszakkal, amikor világszerte számos ország elkezdte enyhíteni a korlátozásokat.

Szinte minden országot érint

A stalkerware a kibererőszak egyik formája, egy olyan globális jelenség, amely mérettől, társadalmi berendezkedéstől vagy kulturális viszonyoktól függetlenül szinte minden országot érint. A Kaspersky 2020-as listáját

  • Oroszország,
  • Brazília,
  • az Amerikai Egyesült Államok,
  • India,
  • és Mexikó vezeti.

Ezekben az országokban esnek a legtöbben áldozatul a zaklatás e formájának. Őket az első európai országként Németország követi a hatodik helyet elfoglalva a globális rangsorban. A dobogó első tíz helyére még Irán, Olaszország, az Egyesült Királyság és végül Szaúd-Arábia fért fel.

Kaspersky Blog Forrás: Kaspersky

Az Európai Unióban a kiberbiztonsági cég  adatai szerint összesen 6459 mobileszköz-használó esett áldozatul stalkerware programoknak a tavalyi év során.

A legjobban érintett országok Németország, Olaszország, Franciaország és Spanyolország voltak, Magyarország pedig a 16. helyen, a középmezőnyben helyezkedik el.

A Kaspersky 2020 novemberében megjelentetett egy TinyCheck névre hallgató ingyenes anti-stalkerware eszközt, amellyel a nonprofit szervezeteknek kíván segítséget nyújtani a családon belüli erőszak áldozatainak támogatásában és magánéletük védelmében. Az eszköz egyedi funkciója abban áll, hogy képes észlelni a stalkerware programot, és erről a tettes tudta nélkül értesíteni az érintett felhasználót. Az eszközt az információbiztonsági közösség is támogatja, és folyamatosan frissítésekkel látja el.

Így szúrhatjuk ki a kémkedőt

A biztonsági cég összeszedte, milyen jeleket érdemes figyelniük a felhasználóknak. Az alábbiak adhatnak okot gyanúra:

  • Ellenőrizze az engedélyeket a telepített alkalmazásokban: a stalkerware appokat hamis alkalmazásnevek alatt álcázhatják, amelyek üzenetekhez, hívásnaplókhoz, helyzetadatokhoz és más személyes tevékenységekhez férnek hozzá gyanús módon. Például egy „Wi-Fi” elnevezésű alkalmazás, amely hozzáfér az Ön földrajzi helyzetéhez, gyanús lehet.
  • Törölje azokat az alkalmazásokat, amelyeket már nem használ! Ha az alkalmazást már legalább egy hónapja nem nyitotta meg, akkor nagy bizonyossággal feltételezhető, hogy többé már nincs szüksége rá, de ha ez a helyzet később megváltozik, akkor még mindig újratelepítheti.
  • Ellenőrizze az „ismeretlen forrás” beállítást az androidos készülékein. Ha az „ismeretlen forrás” engedélyezve van a készüléken, az lehet a jele annak, hogy kéretlen szoftvert telepítettek rá külső forrásból.
  • Ellenőrizze a böngészési előzményeit! A stalkerware programok letöltéséhez az elkövetőnek olyan weboldalakra kell felmennie, amelyekről az érintett felhasználó nem tud. Persze az is előfordulhat, hogy semmilyen előzmény sincs, ha az elkövető kitörölte.

Mit tegyek, ha stalkerware-t találtam?

Ha stalkerware programot talált, ne siessen azt eltávolítani a készülékről, mert az elkövető észreveheti. Fontos figyelembe venni azt a tényt, hogy a program telepítője potenciális biztonsági kockázatot jelenthet. Bizonyos esetekben az illető fokozhatja a zaklató magatartást a program eltávolítására válaszul.

Lépjen kapcsolatba a helyi hatóságokkal és a családon belüli erőszak áldozatait segítő szervezetekkel segítségért és egy biztonsági terv kidolgozásáért. Az egyes országok ilyen jellegű szervezeteinek listáját a www.stopstalkerware.org weboldalon találja. Gondolja meg azt is, hogy a stalkerware program eltávolítása előtt akar-e valamiféle bizonyítékot megőrizni róla. A Kaspersky szerint az ösztöneinkre is érdemes hallgatni, és azt tenni, amit a legbiztonságosabbnak érzünk.

Kapcsolódó
Egyre többet kémkednek a magyarok után
Fél év alatt harmadával, 34%-kal nőtt a zaklatóappok feltelepítésére irányuló kísérletek száma a magyar felhasználók körében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.