Tech

Hamarosan landol a Marson a NASA robotja

Csütörtökön landol a NASA marsjárója, a Perseverance a vörös bolygón – írja az MTI. Az űreszköz hét hónapja indult útnak, küldetése legnehezebb feladata a leszállás lesz. A Perseverance 19 300 kilométer per órás sebességgel fog belépni az égitest légkörébe, lassulását egy ejtőernyő segíti majd. Ahogy önállóan áthalad az atmoszférán, perceken át rádiójeleket fog kiadni, de mire ezek eljutnak a missziót irányító szakértőkhöz, addigra a szerkezet remélhetőleg már le is szállt.

A marsjárónak várhatóan hét percre lesz szüksége ahhoz, hogy a légkör felső rétegéből leereszkedjen a felszínre.

Ezt a meglehetősen rázós periódust a szakértők a rettegés hét percének nevezik.

Al Chen, a NASA Jet Propulsion Laboratory ereszkedésért és landolásért felelős csoportjának vezetője szerint ez a 2,7 milliárd dolláros misszió legkritikusabb és legveszélyesebb része. „A siker sohasem biztos. Ez különösen igaz, amikor a valaha épített legnagyobb, legnehezebb és legösszetettebb rovert próbáljuk lejuttatni a legveszélyesebb területre, ahol valaha landolni próbáltunk” – mondta a szakember. A művelet rendkívül komplex, a folyamatot az űreszköz teljesen önállóan fogja végezni.

Handout / NASA/JPL-CALTECH / AFP

A robot a Marson a potenciális ősi élet nyomai után fog kutatni, tanulmányozza majd a bolygó éghajlatát, illetve kőzet- és talajmintákat is be fog gyűjteni. Az 1040 kilogrammos marsjáró a Jezero nevű, 250 méter mély kráter alján landol majd, amelyben 3,5 milliárd évvel ezelőtt még egy tó volt. A Perseverance egy teljes marsi éven át, azaz 687 földi napig működhet a Marson. A robot begyűjtött mintáit a tervek szerint a NASA két későbbi küldetéssel, az Európai Űrügynökséggel együttműködve hozza majd el a Földre.

A landeren utazik az Ingenuity nevű kísérleti marshelikopter is, amely tesztrepüléseket fog végezni. Ha a napenergiával hajtott, 1,8 kilogrammos drón túléli a hideg marsi éjszakákat, az azt jelenti, hogy a jövőbeli missziókat ki lehet bővíteni légi megfigyelésekkel. Ha minden jól megy, az Ingenuity lesz az első ember alkotta eszköz, amely egy idegen bolygón repül.

A marsjáróval a felszínre juttatnak egy olyan kísérleti eszközt is, amely tiszta oxigént von ki a Mars légkörének szén-dioxidjából. Ez a jövő emberes missziói számára felbecsülhetetlen értékű lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik