Tech

Hacker akarta megmérgezni egy floridai város vízkészletét

Getty Images
Getty Images

Február 5-én egy hacker bejutott a floridai Oldsmar vízművének számítógépes rendszerébe, és megpróbált az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségű vegyszert pumpálni az ivóvízbe – írja a BBC. A behatoló kétszer indított támadást, és rövid időre sikerült is növelni a vízbe juttatott nátrium-hidroxid (marólúg) mennyiségét, de a vízmű egyik munkatársa felfigyelt az akcióra.

Az alkalmazott először úgy vélte, hogy a felettese döntött a vegyszerszint növeléséről, de a hacker a második alkalommal már a szokásos mennyiség több mint százszorosát próbálta a vízbe juttatni – a munkatárs ekkor állította le a folyamatot. A hatóságok tájékoztatása szerint Oldsmar lakossága egy percig sem volt veszélyben, az elkövetőt még keresik, és egyelőre még az sem világos, hogy a támadást az Egyesült Államok területéről, vagy az országon kívül indították.

Kapcsolódó
Több milliárd jelszó szivárgott ki, ellenőrizze, hogy az öné köztük van-e!
Ha kiszivárogtak az adatai, érdemes azonnal cselekedni.

Ahogy a HVG is írja, a marólúg kis mennyiségben kerül az ivóvízbe, hogy csökkentsék a savtartalmát. A vegyiparban erős bázikus tulajdonsága miatt széleskörben használják, főleg a textil- és papíriparban, valamint a szappanok és mosószerek gyártásában. A vegyszer nagy mennyiségben bőr- és szemirritációt, a haj ideiglenes kihullását okozhatja, illetve az oldat lenyelése roncsolhatja a szájat és a gyomrot, hányást, émelygést, hasmenést okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik