Tech koronavírus

Több netező számára is elérhetetlen a magyar járványügyi oldal

Nemcsak az Egyesült Államok, Ausztria, Svájc területén élő magyarok, de Magyarországról netezők is arra panaszkodnak, hogy nem férnek hozzá a magyar kormány járványügyi tájékoztató oldalához, a koronavirus.gov.hu-hoz.

Egy Redditen zajló beszélgetés alapján egyelőre a legvalószínűbb magyarázatnak az tűnik, hogy a külföldi IP-címek hozzáférését letilthatták az oldalhoz, és mivel a magyar netszolgáltatók is kioszthatnak külföldi tartományú IP-címeket, ezért a magyar netezők egy részének is hozzáférhetetlenné vált a felület. A visszajelzések szerint a probléma pár napja tapasztalható, és egy állapotfigyelő szolgáltatás szerint sem érhető el külföldről az oldal.

A felület ellen korábban már több alkalommal is indítottak túlterheléses támadást  (DDos) külföldi címekről ismeretlen elkövetők. Január 26-án a kormany.hu arról tájékoztatott, hogy több hazai kormányzati portált is összehangolt, fejlett kibertámadás-sorozat ért fennakadást okozva egyes honlapok működésében. A támadások többnyire külföldi IP címekről érkeztek, elsőszámú célpontjaik a kormányzati és közigazgatási ügyintézési portálok voltak.

A DDoS-támadások célja online szolgáltatások megbénítása a hálózati eszközök, a hálózatra kötött szerverek, munkaállomások túlterhelése révén. Ezt a metódust azért nevezik elosztottnak szolgáltatásmegtagadásnak is, mert nem egyetlen központi forrásból, hanem egy időben számos számítógépről indul ki. A „hadseregként” használt gépek koordinált akció keretében a megszokott, reális forgalom sokszorosával árasztják el a kiszemelt rendszert. Egy ilyen informatikai támadás belassíthatja, vagy akár teljesen elérhetetlenné teheti az adott szolgáltatást, ami nemcsak üzemkiesést, de jelentős üzleti kárt és presztízsveszteséget okozhat – írtuk korábban.

A koronavirus.gov.hu elérésének korlátozásával kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtóosztályának, amint válaszokat kapunk, cikkünket frissítjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik