Üzleti tippek
Hacker using laptop. Lots of digits on the computer screen.

Még mindig fenyegetnek a DDoS-támadások

Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

2018. 06. 12. 17:09

Míg 2016-ban a cégek 17%-a, addig tavaly már a vállalatok harmada esett áldozatul a túlterheléses támadásoknak.
Korábban a témában:

A DDoS-támadások célja online szolgáltatások megbénítása a hálózati eszközök, a hálózatra kötött szerverek, munkaállomások túlterhelése révén. Ezt a metódust azért nevezik elosztottnak szolgáltatásmegtagadásnak is, mert nem egyetlen központi forrásból, hanem egy időben számos számítógépről indul ki.

A „hadseregként” használt gépek koordinált akció keretében a megszokott, reális forgalom sokszorosával árasztják el a kiszemelt rendszert. Egy ilyen informatikai támadás belassíthatja, vagy akár teljesen elérhetetlenné teheti az adott szolgáltatást, ami nemcsak üzemkiesést, de jelentős üzleti kárt és presztízsveszteséget okozhat – összegezte szakmai blogján az Invitech.

  • Egy amerikai felmérés szerint egy sikeres DDoS-támadás átlagosan 53 ezer dollárba kerül a kkv-k, és 416 ezer dollárba a nagyvállalatok számára.
  • Az elkövetők egyaránt támadják a legkülönfélébb méretű cégeket: statisztikák alapján 20%-uk mikrovállalkozás, 33% kkv és 41% nagyvállalat.

Nagy valószínűsége van az ismételt támadásnak

Akinek a rendszerét ilyen jellegű beavatkozás éri, az biztos lehet benne, hogy célzott akció történt. További rossz hír, hogy aki egyszer már áldozatul esett, az nagy valószínűséggel számíthat rá, hogy az eset meg fog ismétlődni. Ráadásul ezek az akciók 32%-ban együtt járnak más támadásokkal is, amelyek adatlopást vagy adatvesztést eredményeznek.

Hogyan védekezzünk ellene?

Egy cég általában nehéz helyzetbe kerül, ha ezt a problémát saját maga próbálja megoldani. A szolgáltatására irányuló, megnövekedett adatforgalom ugyanis mindenképpen le fogja terhelni a rendelkezésre álló sávszélessége jelentős részét vagy akár egészét. Márpedig ilyen helyzetben rendkívül nehéz intézkedni.

Éppen ezért célszerű a DDoS-támadások elleni védelmet internetszolgáltatóra bízni, ahol a 24 órában ügyeletet teljesítő szakemberek korábban észlelik a veszélyt. Az Invitech esetében például az adatforgalom tisztítását egy virtuális szűrő biztosítja, aminek köszönhetően az egyes cégek sávszélessége sem csökken a támadás során. Ráadásul nem csak a túlterheléses támadás ellen kínálnak védelmet: az Intelligens Biztonsági Szolgáltatások keretében teljes körű, menedzselt megoldást nyújtanak az IT-biztonság területén.

A túlterheléses támadások látványos terjedésének az egyik oka, hogy manapság már bárki online vásárolhat ilyen támadást: a DDoS-nak kialakult kínálati piaca van. Egy akció megrendelése óránként kevesebb mint 7 dollárba is kerülhet, míg a megcélzott cég számára a támadás több ezer, de akár több millió dolláros kárt is okozhat.

További részleteket itt olvashat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.