Tech

Még idén megnyílhat a világ első, drónoknak szánt reptere

Urban Air Port
Urban Air Port

Coventry-ben nyitja meg kapuit a világ első légikikötője (a tervek szerint még az idén novemberben), amit vertikálisan le- és felszálló járművek (eVTOL-ok), azaz repülő teherszállítók és drónok számára építenek. Az Urban Air Port vezetője, Ricky Sandhu elmondása szerint viszont ki kell emelni, hogy itt még nem azokról a repülő autókról van szó, melyekkel egy napon emberek fognak utazni.

A helyi futballstadion mellett induló, de egyébként mobilszerkezetű Air-One nevű létesítmény légitaxik, teherhordó drónok csomópontja lesz, melyek használata csökkenteni fogja a környék légszennyezettségét a várakozások szerint. A nulla károsanyag-kibocsátással működő repülőteret az Urban Air Port cég tervezte, amihez 1,2 millió font támogatást is kaptak a brit kormányzati alapból. Képes hálózati áramellátás nélkül működni, a leszállópályája pedig hatvan százalékkal kisebb, mint a helikopterek által használt létesítményeké.

A vállalatot a Hyundai Motor Csoport légi mobilitási divíziója is infrastruktúra-tervező partnerének választotta. A koreai cég ugyanis egy saját elektromos repülő fejlesztését is tervezi, amit 2028-ban szeretne piacra dobni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik